Promocija zdravja na delovnem mestu v računovodskih servisih

Z masažo glave do sprostitve


Doživljanje stresa, enolično sedeče delo, nenehna koncentracija in prepletanje obveznosti povzročajo takšne spremembe v našem organizmu, da smo jim včasih komaj še kos. Psihična in fizična občutenja bremen lahko zmanjšamo z zdravimi navadami in s tehnikami sproščanja. Masaža glave in obraza pomaga odpravljati zastoje energije v celotnem telesu, s tem pa posledično odpravlja glavobole in migrene, previsok ali prenizek pritisk, bolečine v vratu, rokah in ramenih, težave s ščitnico in mnoge druge tegobe sodobnega človeka. Z enostavno masažo glave si lahko pomagamo tudi sami.

Čudeži dotika

Telo, um in duh so neločljivo povezani, zato je razumljivo, da sprostitev telesa razbremenjuje tudi um. Koža kot največji organ je izjemen sprejemnik blagodejnih občutij, ki jih dosegamo z dotikom. Najbolj priljubljeno orodje sproščanja je zato prav masaža. To je prastara tehnika, s katero si ljudje pomagajo že tisočletja. Pomaga, blaži in zdravi različne fizične in psihične težave hitreje in bolj učinkovito kot mnoga zdravila, analgetiki in druge substance. Enako pomemben je vpliv masaže na podobo telesa. Z določenimi gibi vračamo prožnost mišicam in tkivom, sproščamo napetosti duha in telesa ter dovajamo svežo energijo. Ko se med masažo v telesu sprostijo napetosti, se sprožijo hormonske spremembe, ki sprožajo občutenje sreče.

Za ljudi, ki opravljajo stresno delo, ki veliko časa presedijo pred računalnikom, imajo težave z očmi, kronično utrujenostjo, nespečnostjo in pomanjkanjem koncentracije, pa je lahko odrešujoča masaža glave.

Za bistre misli

Masaža glave še posebej učinkuje na ravni našega uma. Sproščanje fizične mišične napetosti in prekrvavljenost glave sprožata boljše delovanje možganov in bistrejše misli. Z masažo glave zmanjšujemo psihično izčrpanost, blažimo razdražljivost, izboljšujemo sposobnost zbranosti in hitrost zaznav. Ko se sprostijo predeli vratu in ramen, se odpira pretok energije ob hrbtenici, to pa vpliva na občutenja stresa, strahu, žalosti, brezvoljnosti, … Masaža glave je torej čudovito orodje za sproščanje po napornem dnevu.

Poznamo številne različne tehnike masaž na splošno in tudi pri masažah glave se pojavljajo različice. Vse so si precej podobne, saj gre za ponavljajoče pritiskanje na določene točke glave in obraza, ki predstavljajo stičišča energetskih poti – meridianov. Le-ti povezujejo organe po vsem telesu. S primernimi pritiski na te točke lahko vzpodbudimo delovanje endokrinih žlez v telesu, to pa pomeni vzpodbudo celotnemu hormonskemu sistemu in posledično pospešeno pretočnost energije.

Lepotni ritual

Masaža obraza prinaša tudi lepotni preobrat. Gladijo se gube, počutimo se sproščeni, lažji, ter pomlajeni. Koža je bolj napeta, predel vratu je sproščen in gibljiv. Masaža posameznih točk na glavi pospešuje prekrvavitev lasišča, posledično krepi lase in spodbuja njihovo rast. Masaža mišic na glavi sprošča glavne mišice in tako lajša tenzijske glavobole. Masaža in nežen pritisk na točke okoli oči spodbuja prekrvavitev, sprošča napetosti v očeh, izboljšuje vid, širi vidno polje in pripomore k zmanjšanju podočnjakov.

Poskusimo sami!

Tudi sami se lahko lotimo masaže glave in obraza. Samomasaža je enostavna in učinkovita pot do hipne sprostitve ali izboljšanja počutja. Torej poskusimo:

  • Sedimo v sproščenem položaju na mehkem sedišču. Poskrbimo, da nam bo dovolj udobno.
  • Poskusimo svetlobo kar se da zastreti. Močna svetloba pri sproščanju ni v pomoč.
  • Začnimo z krožnimi gibi konic prstov masirati s točke za ušesi proti zatilju. Uporabljajmo gibe kot pri šamponiranju.
  • Namestimo konice prstov obeh rok enakomerno na obe strani glave in nežno pritisnemo. Ta pritisk lahko premikamo z manjšimi zamiki rok, naprej, nazaj, navzgor ali navzdol.
  • Ponovimo način in zaporedje gibanja na hrbtni strani vratu in na spodnjem delu lobanje.
  • Ponavljamo tehniko, dokler ne obdelamo vseh predelov glave.
  • Na predelih glave, kjer smo občutili več napetosti ali bolečino, lahko uporabimo akupresurne tehnike. Rahlo primemo kožo na posamezni točki med palcem in kazalcem in jo stisnemo za 5-6 sekund, nato sprostimo pritisk za 10 sekund, ne da bi odstranili prste s točke. To nežno ščipanje lahko ponavljamo nekaj minut, dokler ne bomo občutili sprostitve.

Ker so masaže glave lahko res blagodejne, je pomembno, da jih izvajamo na pravilne načine. Pri tem naj nas vodi počutje. Če nismo prepričani vase in v svoje prste, pa je bolje, da se prepustimo izučenemu maserju.

 

V tej številki preberite še:

Zdravje meseca: KAKO KLJUBOVATI MRAZU? 

Hrana zdravi: KAKIJEVA KREMA ZA BOGOVE

Zdrava pisarna: BOLJ ZDRAVI PRED RAČUNALNIKOM

Razgibajmo se!: PLES – DRUŽABNI ZIMSKI ŠPORT

Razstrupimo se!: ZNEBIMO SE STRUPOV IZ TELESA!

 


Zdrave novice za vas pripravlja

 


Projekt Celosten pristop k sistematični promociji in izboljšanju zdravstvene ozaveščenosti zaposlenih (zavarovanih oseb) v računovodskih servisih in zmanjšanju absentizma v dejavnosti je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja v letu 2013 in 2014 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


Avtor: Zbornica računovodskih servisov