Promocija zdravja na delovnem mestu v računovodskih servisih

Svetloba za zdravo delo


Naravna svetloba določa spremembe v okolju ter ustvarja ritem, po katerem se ravna tudi človek. Zato intenzivnost naravne svetlobe vpliva tudi na počutje, zdravje in storilnost nas vseh. Porazdelitev svetlobe, količina svetlobe in barve svetlobe stimulirajo našo zaznavo barv in kontrastov v okolju in s tem našo splošno sposobnost zaznavanja. Če je tega premalo, smo manj pozorni ter imamo slabšo orientacijo in manj izostren občutek za čas. Z umetno razsvetljavo smo začeli spreminjati naše prvobitno prostorsko in časovno zaznavanje, ki ga sicer uravnava menjavanje dnevnega in letnih časov.

 

Ritem svetlobe

Pravzaprav se niti ne zavedamo, kako zelo je naš bioritem, oblika nezavednega vzorca, po katerem delujemo, odvisen od svetlobe. Svetloba vpliva na fiziološke procese v našem telesu, pa tudi na naše čustveno dojemanje. Če vstopimo v temačen prostor, običajno ne občutimo navdušenja. V prostoru z veliko svetlobe in barv (ki so enako pomembne in povsem odvisne od svetlobe) pa se počutimo dobro. Tudi barva svetlobe je za naše dojemanje zelo pomembna. Topla bela svetloba je, na primer, prijetna za bivanje, saj nam vliva občutke udobja, varnosti, zavetja …

Umetna svetloba

Kljub obilju različne umetne svetlobe pa človek (kot vsa živa bitja) nujno potrebuje prav stik s pravo naravno, sončno svetlobo ter stik z naravnimi procesi izmenjave dneva in noči ter spreminjanja svetlobe v različnih letnih časih. Raziskovalni center za duševno zdravje v Veliki Britaniji je izvedel raziskavo, v kateri je sodelovalo dva tisoč odraslih. Pokazalo se je, da kar 30 odstotkov ljudi preživi teden, ne da bi resnično občutilo sončno svetlobo. Ti ljudje začnejo delati pred sončnim vzhodom in pridejo domov po sončnem zahodu. Deset odstotkov jih celo na delovnem mestu sploh nima stika z naravno svetlobo! Posledice tega so seveda razsežne. Kar milijon delovnih ur je letno izgubljenih zaradi bolezni, ki so posledica sezonskih čustvenih motenj v jesenskih in zimskih mesecih, ki jih pripisujejo prav pomanjkanju naravne svetlobe!

Po vseh pravilih in zakonih je seveda poleg naravne potrebno dobro poskrbeti za dodatno razsvetljavo, saj nam količina svetlobe, ki nam jo ponuja narava, ne zadošča več. Naša pričakovanja so se spremenila, delovni dan pa smo si tako raztegnili, da skoraj ne priznavamo več naravnega ritma svetlobe in teme. To seveda ni dobro za naše zdravje, a iz tega ne zmoremo kar izstopiti. Lahko pa se zavedamo pomembnosti dobre svetlobe (četudi je umetna).

Svetloba pri delu

Predvsem pri delu, kjer smo miselno usmerjeni na naše naloge in se manj posvečamo svojemu počutju in zdravju, je pomembna kvalitetna svetloba. Razsvetljava na delovnem mestu mora zagotoviti zadostno in enakomerno osvetljenost, pravilno usmerjenost in barvo svetlobe, omogočati zadostne kontraste in sence. Paziti moramo na preprečitev škodljivega bleščanja in utripanja, dovolj naravne svetlobe, pa tudi zasenčenost, kadar je to potrebno.

Dokazano je namreč, da razsvetljavo potrebujemo praktično pri vseh delovnih opravilih, vpliva pa tako na delovni učinek, kot na delavce same. Dobra razsvetljava je zelo pomembna za ohranjanje dobrega vida zaposlenih, za izboljšanje njihove učinkovitosti in kakovosti opravljenega dela, za vzdrževanje spočitosti delavcev in čistoče v delovnih prostorih. Ugotovljeno pa je bilo, da neprimerna razsvetljava neposredno zakrivi kar 5 %, posredno pa celo 20 % nezgod pri delu!

Svetloba in prostor

Ko so upoštevani vsi dejavniki, ki sodelujejo pri osvetlitvi prostora, lahko govorimo o optimalni razsvetljavi. Ne gre samo za vir in značilnosti svetlobe, potrebno je upoštevati in urediti tudi prostor sam - dimenzije, materiale, barve, teksture ... Vsi ti dejavniki vplivajo na končni rezultat širjenja svetlobe po prostoru. Severna svetloba je skoraj brez senc, je mehkejša in hladnejša v primerjavi z južno svetlobo, ki ima močne sence, je bolj kontrastna in dinamična. Današnje pisarne imajo praviloma veliko steklenih površin in s tem tudi veliko naravne svetlobe. Zato je potrebno ob tem misliti tudi na uravnavanje svetlobe s senčili.

Izbira žarnice

Najboljša umetna svetloba je seveda tista, ki je čim bližja naravni. Za pisarne so najprimernejši nevtralni ali hladnejši odtenki bele svetlobe. Teh z navadno žarnico ne dosežemo, saj ta oddaja toplo belo svetlobo. Takšna svetloba je primernejša za domači ambient, ko v prostoru skušamo ustvariti bolj sproščujoče ozračje. Tudi sončna svetloba je bolj bleščeča in hladna čez dan, proti večeru pa postane toplejša. Za delovne prostore so zato primernejše metalne halogene in fluorescentne cevne sijalke, ki jih poznamo kot neonke. Te pa ne sijejo enakomerno, pač pa delujejo z utripanjem – zelo hitrim in kratkim.

Tudi varčne sijalke delujejo s principom utripanja, ljudje tega utripanja večinoma ne zaznamo, vendar pa tipala fotoaparatov in kamer to že zaznavajo in ni povsem preverjeno, ali gre pri tem za neškodljivo svetlobo. Energetsko varčne žarnice so sicer dejansko varčne le, če delujejo daljša neprekinjena obdobja. Pogosti vklopi in izkopi jim krajšajo življenjsko dobo. Varčna sijalka tudi ne doseže polne moči takoj, zato ni primerna za vse prostore. Precej večja težava pa je, da vsebuje fosfor in živo srebro, ki sta ob neprimerni razgradnji okolju škodljiva. Pri klasični žarnici nitka zaradi toplotnega žarenja oddaja svetlobo, torej je svetloba neke vrste stranski učinek žarenja. Varčna sijalka pa ima večji svetlobni izkoristek.

Najboljša alternativa tem utripajočim svetilom so LED-diode. Njihova svetloba je lahko zelo podobna naravni, zato že veljajo za svetlobni vir prihodnosti. Imajo več prednosti: ne utripajo, takoj dosežejo polno moč, niso občutljive za prižiganje in ugašanje, obstajajo v različnih barvnih temperaturah, tudi kot topla bela svetloba. Zaenkrat so kakovostne LED-diode sicer še nekoliko dražje od drugih svetlobnih virov.

Dobra svetloba

Dobra razsvetljava lahko pomeni kombinacijo različnih virov svetlobe. V pisarnah, kjer se večinoma uporabljajo računalniki, je najbolj primerna posredna razsvetljava, ki ni vsiljiva in se ne blešči. Ker pa za dobro zaznavo v prostoru potrebujemo direktno osvetlitev in sence, je priporočljiva kombinacija obeh. Za optimalno motivacijo, dober vid, primerno počutje in učinkovitost je pomembno, da preučimo vse faktorje dobre razsvetljave, obenem pa se držimo prve in glavne zapovedi: poskusimo živeti v skladu z naravnim ritmom, kolikor je to le mogoče.

 

V tej številki preberite še:

 

Zdravje meseca: ZNAMO LJUBITI SEBE?

Hrana zdravi: DIVJI ŠPARGLJI

Razgibajmo se!: PREPREČIMO POŠKODBE ZAPESTJA

Sprostitev: MEDITACIJA – POT DO RAVNOVESJA

Razstrupimo se!: ZAKAJ (NE) KADITI

 

 

 

Zdrave novice za vas pripravlja

 


Projekt Celosten pristop k sistematični promociji in izboljšanju zdravstvene ozaveščenosti zaposlenih (zavarovanih oseb) v računovodskih servisih in zmanjšanju absentizma v dejavnosti je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja v letu 2013 in 2014 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


Avtor: Zbornica računovodskih servisov