Promocija zdravja na delovnem mestu v računovodskih servisih

Divji šparglji


Divji šparglji so iskana kulinarična specialiteta, saj imajo zelo samosvoj okus. So tudi ena najbolj znanih zdravilnih rastlin, poznali so jih že stari Kitajci, Egipčani, Grki in Rimljani. Čistijo ledvice, mehur, sečne kanale, kri, črevesje in jetra. Krepijo imunski sistem in zmanjšujejo tveganje za nastanek rakavih obolenj. Drži se jih sloves afrodiziaka. Rastejo tam, kjer okolje ni onesnaženo. V sezoni jih je možno kupiti na bolje založenih tržnicah, zadnja leta pa jih lahko preko spleta naročimo tudi na dom.

Zdravi znanilci pomladi

Divji šparglji rastejo na kamnitih predelih, obronkih gozdov in v grmičevju – tam, kjer okolje ni onesnaženo. V Sloveniji jih nabiramo ob obali in v slovenski Istri od konca marca do začetka junija. Rastejo nad zemljo, lahko zrastejo tudi več kot en meter visoko. So zelene barve s tanjšimi vršički. Nabiramo jih podobno kot gobe, v gumijastih škornjih in s palico za razstiranje grmičevja in plašenja kač.

Šparglje tudi gojijo. Gojeni šparglji so zeleni, beli (rastejo zakopani v zemljo) ali vijoličasti. Divji šparglji so kljub tanjšim poganjkom močnejšega okusa in bogatejši z minerali in vitamini, saj rastejo na rudninsko bolj bogatih tleh. Dobro je vedeti, da gojene šparglje, ki niso ekološko pridelani, običajno obilno gnojijo zaradi hitrejšega in večjega pridelka. Tudi zato so divji šparglji bolj zdrava izbira.

Zdravje v špargljih

Vsebujejo vitamine C, B kompleks in A (so pomemben vir folne kisline in beta karotena), bogati pa so tudi z minerali, kot so: fosfor, žveplo, kalcij, magnezij, železo, baker, cink, mangan, fluor in jod. Zaradi svoje nizke vsebnosti ogljikovih hidratov ter maščob in obenem velike vsebnosti vlaknin so odlična dietna prehrana za sladkorne bolnike ter bolnike s težavami srca in ožilja.

Pospešujejo prebavo in odvajanje urina. Čistijo ledvice, mehur, sečne kanale, kri, črevesje in jetra. Njihovo čistilno delovanje prepoznamo tudi po specifičnem vonju urina. Krepijo imunski sistem, zmanjšujejo tveganje za nastanek rakavih obolenj. Drži se jih tudi sloves afrodiziaka.

Enostavna priprava

Divje šparglje operemo in jih vsakega posebej od vršička navzdol upogibamo na razdalji 2-3 cm. Če so sveži, se bodo ob upogibanju zlomili. Sveži šparglji so tudi na otip čvrsti, ob pritisku pa na odrezanem koncu priteče kakšna kapljica soka. Lahko pa špargljem zgolj odrežemo oleseneli del in jih pustimo cele. Gojenim špargljem odrežemo oleseneli del in jih praviloma tudi olupimo.

Šparglje lahko uživamo surove, lahko jih kuhamo, pražimo ali dušimo. Dodamo jih lahko v zelenjavno enolončnico ali pa iz njih pripravimo odlično kremno juho. Lahko jih pripravimo kot samostojno prilogo ali pa v omaki za testenine ali rižoto. Načinov priprave je veliko. Zelo okusni in enostavni za pripravo pa so tudi v solati, ki si jo lahko privoščimo za malico.

Divji šparglji z mlado čebulo

Potrebujemo (količine so okvirne za 4-6 oseb):

  • dva šopka divjih špargljev (približno 25 dag vsak)
  • 4-6 mladih čebulic
  • 3 žlice hladno stisnjenega olivnega olja
  • 1 žlica limoninega soka
  • sol in poper
  • po želji: 3 žlice bio jogurta

Za različico lahko namesto jogurta in čebule uporabimo rukolo in rdečo papriko.

Šparglje operemo in jim odstranimo olesenele dele. Z upogibanjem jih nalomimo na kratke koščke. Lahko jih pripravimo surove ali kuhane (kuhamo jih v slani vodi približno 3 minute). Mlado spomladansko čebulo narežemo na kolobarje. Odcejene in ohlajene šparglje pomešamo s čebulo, oljčnim oljem, limoninim sokom, soljo in poprom ter pustimo, da se vse sestavine dobro prepojijo. Jed lahko postrežemo kot solato ali kot prilogo. Preden jo postrežemo, jo po želji prelijemo z jogurtom in premešamo.

Namesto jogurta in mlade čebule lahko med šparglje in preostale sestavine pomešamo drobno narezano rdečo papriko. Ko se vse sestavine prepojijo, jed naložimo na krožnik, na katerem smo predhodno naredili posteljico iz rukole.

 

V tej številki preberite še:

 

Zdravje meseca: ZNAMO LJUBITI SEBE?

Zdrava pisarna: SVETLOBA ZA ZDRAVO DELO

Razgibajmo se!: PREPREČIMO POŠKODBE ZAPESTJA

Sprostitev: MEDITACIJA – POT DO RAVNOVESJA

Razstrupimo se!: ZAKAJ (NE) KADITI

 

 

 

Zdrave novice za vas pripravlja

 


Projekt Celosten pristop k sistematični promociji in izboljšanju zdravstvene ozaveščenosti zaposlenih (zavarovanih oseb) v računovodskih servisih in zmanjšanju absentizma v dejavnosti je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja v letu 2013 in 2014 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


Avtor: Zbornica računovodskih servisov