Promocija zdravja na delovnem mestu v računovodskih servisih

Kako kljubovati mrazu?


Strokovnjaki antropologi so prepričani, da človek lahko biva na vseh koncih planeta (tako v puščavah kot v zaledenelih okoljih) prav zaradi svoje izjemne prilagodljivosti različnim vremenskim razmeram. Na naše dojemanje in odzivanje na zunanje temperature vplivajo mnogi dejavniki. Če jih želimo krmiliti po svoje, jih je potrebno spoznati in se jih zavedati. Odkrili smo že skrivnosti hrane in pijače, ki pomagajo k toploti, tokrat pa so na vrsti še drugi načini, o katerih morda v hladnem obdobju premalo razmišljamo. Kako torej z gibanjem, tkaninami, ogrevanjem okolja in celo z lastnim odnosom do temperature ustvarimo bolj prijazno zimo?

Redno gibanje

Prvo gorivo za ogrevanje človeka je energija gibanja. Redno gibanje na svežem, hladnem zraku je zato nujna dnevna potreba. Smiselno je paziti, da smo pri zares hladnih pogojih ves čas v gibanju in da to ne traja predolgo. Dobro je tudi dan začeti s telovadbo, ki okrepi in ogreje mišice ter daje telesu pogoje za toploto. Zdravo telo tudi nasploh lažje prenaša hlad. Bolj ko smo v gibanju, boljša je prekrvavljenost telesa in organov, predvsem rok in nog (in prstov) – to nas bo ohranilo tople. Za poživitev krvnega obtoka je dobrodejno tudi jutranje ščetkanje ali grobo otiranje kože. Če nam uspe ta živahni začetek dneva pospremiti še z izmenično toplo-hladno prho, je občutek živosti in ogretega telesa zagotovljen vsaj do sredine dneva.

Zdrava oblačila

Ko se oblačimo z namenom, da nam bo toplo, posnemajmo oblačenje otroka. Če je za otroka edino sprejemljivo, da je oblečen v bombažna oblačila, ki so naložena v plasteh, da lahko prilagajamo količino oblačil glede na temperaturo, potem lahko hitro ugotovimo, da je to pametno tudi za odraslega človeka. Dobro dene, če lahko odložimo eno plast oblačil, ko nam je vroče. Tudi za nas je bombažni dotik bolj prijeten (in zračen!) kot še tako kakovostno obdelana sintetična vlakna. To še posebej velja za ženske nogavice. Res, da si življenja brez »najlonk« ne znamo več predstavljati, zagotovo pa je bolj zdravo, če telesa ne ovijamo v sintetično elastično tkanino – vsaj ne ves dan, dan za dnem …

In, ne nazadnje, tudi odrasli se odzivamo na barve! Če bomo oblekli oblačila toplih, močnih, izrazitih barv, nam bo verjetno lepše in topleje pri srcu, kot če bomo ves dan zaviti v črnino ali sivino.

Primerno ogrevanje

Upoštevajmo zdravo tradicionalno prepričanje, da človek za svoje dobro počutje potrebuje tople noge in hladno glavo. To si lahko predstavljamo kot opomnik, da v delovnih in bivalnih prostorih z ogrevanjem ne pretiravamo. Dobra prezračenost prostora in primerna oblačila lahko pomenijo boljše pogoje za učinkovito delo in prinaša manj utrujenosti kot delo s kratkimi rokavi v pregretem ozračju. Ko začutimo, da se je naše telo ohladilo, si za minuto vzamemo premor in se razgibamo. Odličen pripomoček pri statičnem, sedečem delu je širok šal iz lahke tkanine, ki si ga po potrebi ogrnemo okrog ramen. Prijetno pa je tudi skleniti prste okrog lončka s toplim dišečim čajem.

Tople misli

Poleg telesne prilagodljivostI in samodejnega uravnavanja lastne temperature za človekovo toploto skrbijo tudi nesporni vedenjski vzorci in navade. Okolje nam jih skozi leta vsadi, prevzamemo jihza svoje. Lahko pa naši vedenjski vzorci nastanejo kot produkt uporabe naših lastnih možganov. O tem se vedno odločamo sami.

Ko se bomo znali primerno pripraviti in navaditi na hlad, bomo dosegli tudi večjo odpornost telesa – tako na samo zaznavanje temperature, kot tudi na bolezni. In vendar, kadarkoli je mogoče, odgrnimo zavese ali zastore, če zunaj skozi meglo ali oblake kukajo.

 

V tej številki preberite še:

Hrana zdravi: KAKIJEVA KREMA ZA BOGOVE

Zdrava pisarna: BOLJ ZDRAVI PRED RAČUNALNIKOM

Razgibajmo se!: PLES – DRUŽABNI ZIMSKI ŠPORT

Sprostitev: Z MASAŽO GLAVE DO SPROSTITVE

Razstrupimo se!: ZNEBIMO SE STRUPOV IZ TELESA!

 

 

Zdrave novice za vas pripravlja

 


Projekt Celosten pristop k sistematični promociji in izboljšanju zdravstvene ozaveščenosti zaposlenih (zavarovanih oseb) v računovodskih servisih in zmanjšanju absentizma v dejavnosti je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja v letu 2013 in 2014 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


Avtor: Zbornica računovodskih servisov