Promocija zdravja na delovnem mestu v računovodskih servisih

Znebimo se strupov iz telesa!


Naše vsakodnevne razvade in navade (te postanejo v času praznikov še bolj izrazite) nas ves čas po malem zastrupljajo. Telesni organi, ki pomagajo pri odvajanju in razgrajevanju strupov, začnejo počasi slabeti in odpovedovati. Kadar ti mehanizmi delujejo normalno, jih ob razstrupljevanju sicer obremenjujemo, vendar ob tem ne občutimo nobenih posebnih sprememb. Ko pa pretiravamo (recimo s pitjem alkohola ali z uživanjem določenih vrst obremenjujoče hrane), se strupi kopičijo hitreje, kot jih je telo sposobno izločiti. Kaj se ob tem dogaja v našem telesu in kako si lahko pomagamo?

Strupi okrog nas

Včasih je za zastrupljanje dovolj že enolična, pomanjkljiva hrana, sicer pa z uživanjem sprejemamo tudi mnoge neposredne strupe, kot so alkohol, pesticidi, aditivi, ocvrta hrana, klor v vodi, številna zdravila, droge ... Vse bolj se zavedamo tudi škodljivih učinkov elektrosmoga, stresnega načina življenja in negativnih čustev. Strupi se tvorijo tudi na podlagi teh dejavnikov in telo postaja vse bolj obremenjeno - zastrupljeno. Vsi ti vnosi slabijo črevesno steno, ki postane bolj prepustna in spušča strupe neposredno v kri. Nekateri ljudje so prepričani, da telo ne potrebuje posebnega čiščenja ali razstrupljanja, ker se čisti samo. Telo je res ustvarjeno tako, da organi izločanja skrbijo za razstrupljanje, vendar pa je vnos strupov danes tako velik, da telo dostikrat ne zmore nevtralizirati ali odstraniti vseh. Strupi se začnejo akumulirati in povzročati precejšnjo škodo. Razstrupljevalni organi (predvsem jetra in ledvice) postanejo preobremenjeni in pojavijo se znaki oteženega razstrupljanja: glavobol, zamašen nos, ponavljajoče se alergije, izpuščaji, prebavne težave, vnete oči, nespečnost, kašljanje, nabiranje sluzi, prekomerno znojenje, včasih tudi nepravilen srčni ritem, okorelost udov, nejasne misli, zmedenost, utrujenost, živčnost in celo depresivnost. Najbolj znan skupek takšnih znakov nastane po pretiranem uživanju alkohola – v obliki mačka. Vendar pa maček sčasoma mine, ker v telesu intenzivno poteka proces razstrupljevanja.

Kako se lotimo razstrupljanja?

O razstrupljanju veliko slišimo in govorimo. Na vsakem koraku je mogoče najti nove pripravke za razstrupljanje. Ker smo sodobni ljudje nagnjeni k iskanju bližnjic, je seveda umetno pripravljen prašek čudovito nadomestilo za lastno spreminjaje slabih navad. Vendar pa se takšne hipne rešitve vedno znova izkažejo za neučinkovite ali celo škodljive. Zakaj se ne bi vrnili k naravi in načinom, ki jih različna ljudstva prakticirajo že tisočletja?

Ko želimo razstrupiti organizem, je prvo pravilo povečano pitje vode in naravnih sokov. Sledi obvezujoča sprememba prehranjevalnih navad. Večina strokovnjakov priporoča razstrupljanje s sadjem in zelenjavo. V času čiščenja torej izločimo iz prehrane kavo, alkohol, sladkor, nasičene maščobe, trans maščobe, prigrizke, kruh in izdelke iz moke, sladko sadje (banane, suho sadje…), tobak, mlečne izdelke, meso in mesne izdelke, rafinirano hrano, zmrznjeno hrano, kvas, fermentirano hrano, jajca ...

Pomočniki iz narave

Poznamo pa mnoga živila - predvsem rastline, ki so odlični pomočniki v procesu razstrupljanja. Por, na primer, pomaga dvigniti vsebnost dobrega holesterola ter pomaga pri uravnavanju sladkorja v krvi, zelena solata je glavno živilo za čiščenje jeter, jabolka znižujejo slab holesterol ter vsebujejo pektin, ki pomaga pri razstrupljanju, peteršilj kot diuretik pa pomaga pri odvajanju seča. Ananas je eno izmed najkoristnejših živil detoksikaciji. Izboljša prebavo, vpliva na delovanje črevesja in je čudovita malica. Zelo dragocena za čiščenje jeter sta artičoka in travniški regrat, pripravljen na vse mogoče načine, pa tudi bodeča neža in kurkuma. Artičokini listi pomagajo uravnavati vsebnost maščob v krvi in pospešujejo pretok žolča v žolčnik, pripravki iz kurkume zmanjšujejo vsebnost holesterola in razbremenjujejo jetra, regrat pa tako ali tako imenujejo kar prečiščevalec jeter. Uživanje časa iz regrata namreč že v pol ure kar podvoji izločanje žolča.

Druge ''čudežne'' rastline, ki pomagajo pri obolenju jeter so še: korenje, paradižnik, vodna kreša in olive. Na Primorskem vedo, da je za jetra koristno uživati olivno olje in v njem strt česen, vse skupaj pokapano še z limoninim sokom. To spodbuja delovanje žolča in jeter. Seveda, delovanje jeter spodbujajo tudi drugi kisli sadeži, med njimi pomaranče, grenivke, kislo grozdje,... Daikon, azijska redkev, prav tako pospešuje izločanje vode, vlaži pljuča, redči in odpravlja sluz, odžeja in blaži posledica zastrupitev z alkoholom. Vse omenjene rastline in plodove (in še številne druge, ki pomagajo pri izločanju in čiščenju) je priporočljivo uživati čim bolj neobdelane, surove ali v obliki sveže stisnjenih sokov.

Gibanje razstruplja

Za razstrupljanje pa niso pomembne zgolj spremembe prehranjevalnih navad, enako pomembna je tudi fizična aktivnost. Najboljši vsakodnevni vaji sta hoja ali tek, saj pomagata pri izgorevanju maščob, učvrstita mišice in izboljšata kondicijo. Če želimo dolgoročno zmanjšati zastrupljanje svojega telesa, pa se moramo seveda lotiti spreminjanja tudi vzorcev z drugih področjih našega življenja. Poiščimo svojo otroško igrivost, podajmo se na sprehod v naravo, izvajajmo dihalne vaje, sproščajmo se - cilj razstrupljanja je, da omogočimo svojemu telesu čim prejšnje telesno in duhovno ravnovesje. Če pa se bomo lotili urejanja svojih misli in čustvovanja, lahko pričakujemo razstrupljanje celotnega našega življenja.

 

V tej številki preberite še:

Zdravje meseca: KAKO KLJUBOVATI MRAZU? 

Hrana zdravi: KAKIJEVA KREMA ZA BOGOVE

Zdrava pisarna: BOLJ ZDRAVI PRED RAČUNALNIKOM

Razgibajmo se!: PLES – DRUŽABNI ZIMSKI ŠPORT

Sprostitev: Z MASAŽO GLAVE DO SPROSTITVE

 


 

 

Zdrave novice za vas pripravlja

 


Projekt Celosten pristop k sistematični promociji in izboljšanju zdravstvene ozaveščenosti zaposlenih (zavarovanih oseb) v računovodskih servisih in zmanjšanju absentizma v dejavnosti je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja v letu 2013 in 2014 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


Avtor: Zbornica računovodskih servisov