Promocija zdravja na delovnem mestu v računovodskih servisih

Karla Klander, nutricionistka: Hrana za večjo vitalnost


Z zdravo in uravnoteženo prehrano ne prispevamo le k dobremu počutju in boljšemu zdravju, dobrobiti se odražajo tudi na delovnem mestu! Delamo lahko bolj osredotočeno in učinkovito, imamo več energije in dlje časa ostanemo zbrani. Ne nazadnje pa postanemo bolj zadovoljni tudi sami s seboj!


Karla Klander

Brez utrujenosti po malici

Prehrana na delovnem mestu je torej izrednega pomena, saj vpliva na našo zbranost, zmožnost koncentracije, storilnost, nivo energije … Če redno uživamo hrano, ki za prebavo porablja veliko energije, in jo po možnosti uživamo v neprimernih kombinacijah, obstaja velika verjetnost, da se bomo utrujeni prebijali iz dneva v dan. Pospešeno pa se to pokaže predvsem takoj po zaužitju obroka – torej po malici.

Poglejmo si nekaj nasvetov, kako si lahko s hrano pomagamo do večje storilnosti, več energije in boljšega počutja:

  • Upoštevajmo pravila o kombiniranju živil (vsaj najpomembnejše: ogljikovih hidratov ne mešamo z beljakovinami).
  • Uživajmo čim več živil, ki vsebujejo nizek glikemični indeks.
  • Pri svojih obrokih dajmo prednost živilom, ki pri presnovi delujejo bazično (presno sadje in zelenjava, solate, oreščki in semena).
  • Pri vsakem obroku zaužijmo čim več zelenolistne zelenjave (solate, zeleni smutiji, zelenjavni sokovi …).
  • Pri vsakem obroku zaužijmo čim več surove hrane, ki je bogata z vitamini, minerali, encimi in drugimi hranili.

Napotki za zdravo malico

Pri prehrani niso pomembne samo posledice uživanja določene hrane, pomembno je tudi, koliko dela imamo s prehrano. Še tako dober načrt, ki pa ga ne zmoremo realizirati, v praksi ne pomeni veliko.

Marsikdo mi potoži, da bi rad užival zdravo hrano, pa si za pripravo svojega obroka na delovnem mestu ne more vzeti dovolj časa. In tako posledično posega po nezdravih alternativah. Sendviči in hitri slani ali sladki prigrizki iz avtomatov s hrano so odločitev, s katero sami sebi škodimo.

Poglejmo si nekaj rešitev:

  • Zjutraj vstanemo 20 minut prej in si skuhamo lahek obrok, ki ga bomo odnesli s seboj v službo. Če se nam zdi dela preveč, vstanemo 10 minut prej in si pripravimo vsaj zeleni kašasti sok, ki ga odnesemo s seboj.
  • Nakupimo nekaj sadja, ki ga v ponedeljek odnesemo v službo in je pripravljeno za ves teden. Ko začutimo nenadno lakoto, se lahko na hitro posladkamo.
  • V službi imejmo prav tako na zalogi nekaj vrečk semen, oreščkov, suhega sadja in podobnih zdravih suhih živil. Pomagala bodo, ko ne bo čisto nič zdravega pri roki.
  • Čim več hrane za službeno malico pripravimo že večer poprej, tako da imamo zjutraj čim manj dela.
  • Kuhinjski pripomočki prihranijo pol dela! Če imamo v poslovnih prostorih kuhinjo s štedilnikom in hladilnikom, toliko bolje. Obrok, ki smo si ga prinesli od doma, bo v hladilniku počakal do malice, na štedilniku pa ga na hitro pogrejemo. Če kuhinja vsebuje mešalnik za pripravo kašastih sokov, je oprema že popolna!
  • S sodelavci se lahko dogovorimo, da pri pripravi hrane sodelujejo tudi oni in si tako skrajšamo delo. Če bo vsak nekaj naredil, bomo vsi jedli bolj zdravo in okusno.
  • Še najpomembnejši nasvet : NIKOLI ne pojdimo v službo brez hrane ali vsaj načrta, kako bomo do hrane prišli. Če ne bomo imeli ničesar, potem bomo zagotovo končali pri hitrih in manj zdravih rešitvah, ki bodo trenutno pri roki.

Kaj pa kava?

Večinoma razumemo, da se je pametno odpovedati sladkorjem, predelani hrani, nezdravim maščobam, umetnim pijačam ... A ko pogovor nanese na kavo, se največkrat vse konča. Le-ta je namreč vsakodnevna spremljevalka mnogih. Od kave (čeprav je morda težko priznati) postanemo zasvojeni ravno tako kot od alkohola in cigaret.

Poglejmo zakaj naj bi se bilo dobro odpovedati kavi:

  • Deluje zasvojevalno.
  • Poskrbi za nenaden porast energije in budnosti, ki mu sledi nenaden padec – to je vsakokratni šok za naš organizem.
  • Lahko poviša krvi tlak in holesterol.
  • Lahko škoduje kostem.
  • Povzroča nespečnost.
  • Neekološka kava je veliko toksično breme za naš organizem.

Če vas vse to še vedno ni prepričalo in boste nadaljevali z uživanjem kave, si boste veliko uslugo naredili že s tem, da boste začeli uživati kavo iz ekološke pridelave!

Če pa se boste odločili, da se boste poskušali odpovedati kavi, lahko za začetek uporabite nekaj učinkovitih nadomestkov:

  • Žitna kava
  • Guarana (kupite jo v prahu in vmešajte v sok, vodo, čaj, ipd.)
  • Zeleni čaj

Med nadomestki ne priporočam brezkofeinske kave in energijskih napitkov! Oboje je precej predelano, »obogateno« s številnimi kemikalijami in toksično za naš organizem.

Karla Klander, svetovalka za zdravo prehrano


KARLA KLANDER, nutricionistka

Karla Klander je certificirana nutricionistka z diplomo na Fit For Life Sciences Institute and College of Natural Health v Kanadi, sicer pa predavateljica, avtorica knjig in priročnikov ter kolumnistka, predvsem pa svetovalka za zdravo prehrano, hujšanje in zdrav življenjski slog.

Izkušnje je pridobivala v dolgoletnih sodelovanjih v različnih organizacijah in s posamezniki, ki se prav tako profesionalno ukvarjajo z nutricionizmom in prehrano. Kot svetovalka za spremembo življenjskega sloga je mnogim ljudem že uspešno pomagala do zdravega hujšanja in doseganja celostnega zdravja. Je učiteljica naravnega zdravja. Ker ima za seboj izkušnjo bolezni in z njo povezanim dolgotrajnim trpljenjem, je skozi lasten primer iskala in našla rešitve prav v spreminjanju načina življenja - predvsem na področju prehrane. Od tu naprej je nutricionizem postal njena velika strast, ki jo združuje z odličnim čutom za pisanje, pa tudi njena glavna dejavnost. Kot poslanstvo čuti navdih prebuditi ljudi, da sami odgovorno poskrbijo za svoje zdravje in jim pri tem pomagati, da se bodo v svoji koži počutili boljše.

Več o Karli Klander, njenih preučevanjih in nasvetih lahko preberete na spletni strani www.karlaklander.com/sl, za individualne dogovore pa se lahko dogovorite na mailu info@karlaklander.com ali telefonski številki 040 471 522.


V tej številki preberite še:

Zdravje meseca: S SONCEM DO ZDRAVJA

Hrana zdravi: OLJKE, OLIVE IN OLJČNO OLJE

Zdrava pisarna: KAKO ZDRAVA JE MOJA MOBILNA PISARNA?

Sprostitev: AROMATERAPIJA NA DELOVNEM MESTU

Razgibajmo se!: S KOLESOM V SLUŽBO? 5 X DA!

 

Razstrupimo se!: 12 RAZLOGOV ZA ŽVRKLJANJE OLJA

 Zdrave novice za vas pripravlja

 


Projekt Celosten pristop k sistematični promociji in izboljšanju zdravstvene ozaveščenosti zaposlenih (zavarovanih oseb) v računovodskih servisih in zmanjšanju absentizma v dejavnosti je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja v letu 2013 in 2014 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


Avtor: Zbornica računovodskih servisov