Promocija zdravja na delovnem mestu v računovodskih servisih

Kako zdrava je moja mobilna pisarna?


Vpliv elektromagnetnih sevanj na ljudi je tema, s katero se ukvarja vedno več strokovnjakov povsod po svetu. Glede na množično in vedno pogostejšo, pa tudi daljšo izpostavljenost vplivom sevanj predvsem ob silovitem razvoju mobilne telefonije, lahko že majhni učinki teh sevanj na zdravje pomenijo veliko zdravstveno težavo. Koliko pa zares vemo o tej prikriti grožnji? Kaj lahko storimo, da se zaščitimo?

 

Elektromagnetna sevanja

Že pred tridesetimi leti so prve raziskave o vplivu elektromagnetnih sevanj na človeka pokazale, da so ta sevanja za človeka zelo škodljiva – nekateri znanstveniki trdijo, da gre za najbolj nevarno obliko onesnaževanja, saj je nevidna in je ne zmoremo kontrolirati ali se ji izogniti. Sevanja so izrazito prisotna tam, kjer jih je koncentriranih največ – torej v bližini baznih postaj, transformatorjev, daljnovodov in podobnih naprav.

Elektromagnetna sevanja povezujejo z nastankom levkemije, različnih oblik raka in mnogih drugih bolezenskih stanj, kot so Alzheimerjeva bolezen, avtizem, Parkinsonova bolezen, srčna obolenja, spontani splav, utrujenost, depresija, imunske nepravilnosti, težave z učenjem, pešanje spomina, nespečnost, migrene in glavoboli, pomanjkanje koncentracije, zmanjševanje števila spermijev, povečan krvni pritisk, hormonske nepravilnosti, …

Mobilna telefonija

Ker smo v zadnjih desetih letih povečali število uporabnikov mobilnih telefonov do nerazumne meje, je povsem upravičena skrb namenjena predvsem v smeri tega tehnološkega napredka. Poslovanje najrazličnejših oblik se zelo hitro seli na telefone, ki so poleg mobilnih postali tudi pametni. Telefon že v velikem delu nadomešča računalnik. Zato trend uporabe mobilne tehnologije ni v upadanju, ampak obratno, narašča, čeprav se to zdi že skoraj nemogoče. Tehnologija, tako opozarjajo strokovnjaki, je brez testiranja iz vojaške uporabe prešla v civilno. Posledice spoznavamo sproti.

Ko so strokovnjaki izvajali prve širše raziskave o vplivu sevanj preko mobilnih telefonov, so pod drobnogled vzeli predvsem vpliv na nastanek raka pri človeku. Raziskave sicer niso neposredno ugotovile večjega tveganja za nastanek raka ali levkemije, so pa raziskovalci sami poudarili, da je šlo za kratkotrajno opazovanje, ki ne more izključiti posledic, pridobljenih na dolgi rok.

Zanimivi pa so izsledki raziskav švedskega raziskovalca prof. Lennarta Hardella, ki je raziskal vpliv uporabe mobilnega telefona na nastanek možganskega raka. Ugotovil je, kako pomembna je neposredna bližina telefona in glave, saj je ugotovil trikrat večjo verjetnost za nastanek tumorja na delu možganov, ki so najbližje delu glave, na kateri običajno uporabljamo telefon. Opozoril je tudi, da obstaja nevarnost zakasnelih učinkov – t.i. latentne dobe. Odkril je namreč, da tveganje takoj po izpostavljenosti in nekaj let po njej ni povišano, se pa lahko krepko vzpne po latentni dobi, ki je lahko dolga celo deset let.

Poleg raziskav, ki so iskale povezave predvsem v nastanku tumorjev in različnih oblik raka, pa so pozornost raziskovalci posvečali tudi drugim učinkom. Leta 2006 so dognali, da velik del (skoraj tri četrtine) vseh uporabnikov mobilnih telefonov trpi za posameznimi (ali več) težavami. Med njimi so najbolj pogoste bolečine v ušesu, glavoboli, utrujenost, motnje spanja, težave s koncentracijo …

Pa povzemimo poznane škodljive posledice uporabe mobilnih telefonov: 

  • Mesečni pogovori po mobilnem telefonu v skupnem seštevku 500 minut (18 minut dnevno), verjetnost obolevanja za eno od oblik možganskega tumorja, povečajo za 140% do 300 %.
  • Sevanje mobilnih telefonov dokazano poškoduje DNK. Povzroča tudi propustnost možgansko krvne pregrade, zaradi česar lahko različni strupi poškodujejo občutljive možganske celice.
  • Tveganje za pojav tumorja slušnega živca se po šestih letih uporabe mobilnega telefona poveča za 50%.
  • Sevanje mobilnih telefonov poveča nivo estrogena in adrenalina v telesu, kar moti hormonsko ravnotežje.

Pozor, otrok z mobitelom!

Glede na množično uporabo telefona tudi pri otrocih je vprašanje »Zakaj sploh?« še kako smiselno. Zaradi tanjše lobanje in razvijajočih se možganov so otroci mnogo bolj dovzetni na sevanja. Sevanje pri njih prodre globlje v možgane kot pri odraslih. Že dve-minutna uporaba mobilnega telefona pri otroku zmoti možganske funkcije za najmanj eno uro! Profesor Hardell odsvetuje uporabo mobilnih telefonov mlajšim od 12 let, razen v nujnih primerih. Verjetno se starši teh škodljivosti res premalo zavedajo.

Nasveti za zdravje

Ker so bile oblike in resnost možnih simptomov različne, tudi v povezavi s številom klicev in časom pogovorov po mobilnem telefonu, ne bo odveč slediti nasvetom:

  • Po mobilnem telefonu poskusimo govoriti s kratko trajajočimi klici, ne več kot štiri minute skupaj, število pogovorov pa naj ne presega 7 na dan.
  • Kadar lahko, raje pošljimo SMS kot da govorimo.
  • Če želimo omejiti škodljivost, ne bo škodilo, da pri tem uporabimo slušalko.
  • Čim manj se zadržujmo v prostorih z brezžično mobilno povezavo.
  • Brezžični stacionarni telefoni so še bolj nevarni kot mobilni, najbolje je uporabljati stari dobri žični telefon.

Si predstavljamo takšne omejitve? Mnogi bi se ob teh številkah verjetno nasmehnili: utopične ideje ...

Najbolj zanimivo pa je dejstvo, da vse simptomatike izginejo takoj, ko uporabnik preneha uporabljati mobilni telefon. Tako preprosto se sliši, kajne?

Več o problematiki elektromagnetnega sevanja: http://www.trifilon.si/docs/verjelialine/Mobilni_telefoni_so_nevarni_za_zdravje.pdf


V tej številki preberite še:

Zdravje meseca: S SONCEM DO ZDRAVJA

Hrana zdravi: OLJKE, OLIVE IN OLJČNO OLJE

Sprostitev: AROMATERAPIJA NA DELOVNEM MESTU

Razgibajmo se!: S KOLESOM V SLUŽBO? 5 X DA!

Razstrupimo se!: 12 RAZLOGOV ZA ŽVRKLJANJE OLJA

Strokovni nasvet: Karla Klander, nutricionistka: HRANA ZA VEČJO VITALNOST

 Zdrave novice za vas pripravlja

 


Projekt Celosten pristop k sistematični promociji in izboljšanju zdravstvene ozaveščenosti zaposlenih (zavarovanih oseb) v računovodskih servisih in zmanjšanju absentizma v dejavnosti je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja v letu 2013 in 2014 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


Avtor: Zbornica računovodskih servisov