Promocija zdravja na delovnem mestu v računovodskih servisih

12 razlogov za žvrkljanje olja


Žvrkljanje olja v ustih je starodavno ajurvedsko opravilo, ki pomaga izboljšati ustno higieno, zdravje ustne votline, zob in dlesni ter pomaga pri temeljitem razstrupljanju celotnega telesa. Nujno pri tem je uporabiti čisto hladno stiskano olje, ki s pomočjo 20 minutnega žvrkljanja nase potegne glivice, mikroorganizme, bakterije in druge škodljive substance iz zgornjega dela prebavne poti.

Kako žvrkljamo?

V tem opravilu ni prav nič težkega. Pomembno je le, da to izvajamo vsako jutro na tešče, 10 do 20 minut. 20 minut je dovolj dolgo, da se uspejo bakterije zbrati v olju in hkrati dovolj kratko, da se ne uspejo ponovno absorbirati v žleze slinavke in ustno tkivo.

Vzamemo veliko žlico čistega hladno stiskanega sezamovega, sončničnega ali kokosovega olja (lahko je tudi oljčno), ki ga v ustih žvrkljamo na vse mogoče načine vsaj 20 minut. Olja lahko tudi poljubno menjamo, saj ima vsako od naštetih mnoge koristne lastnosti, pri tem opravilu pa vsako od njih deluje v skladu z namenom razstrupljanja.

V času žvrkljanja lahko opravljamo karkoli, kar nas sprošča in kar nas ob tem ne sili, da bi vsebino pogoltnili. Tega namreč nikakor ne smemo narediti, saj vsebina vleče škodljive snovi iz telesa in tako iz minute v minuto postaja bolj polna strupov.

Če tega ne uspemo opraviti zjutraj, kar je sicer najbolj idealno, pa lahko jutranje opravilo nadomestimo tudi preko dneva, vendar vedno na prazen želodec, pred hranjenjem ali pitjem.

Olje se v ustih najprej zmeša s slino ter se spremeni v redko belo tekočino. Ko prihaja v stik z zobmi, jezikom, dlesnimi oziroma celotno ustno votlino, absorbira strupene snovi, dokler ne postane gosto, viskozno in se obarva belo. Ko olje enkrat doseže tako konsistenco, ga moramo izpljuniti. Če tega ne dosežemo v 20 minutah, podaljšamo žvrkljanje za nekaj minut.

Nujno je, da si po tem, ko izpljunemo prežvečeno in žvrkljano olje, s toplo vodo (lahko ji primešamo tudi sodo bikarbono) temeljito splaknemo ustno votlino in skrtačimo zobe. Nujno je tudi temeljito očistiti umivalnik, saj bomo izpljunili malo tempirano bombo bakterij.

Pri manj perečih težavah bomo opazili izboljšanje že po treh, štirih dneh, močnejše težave ali resnejša bolezenska stanja pa zahtevajo več časa intenzivnega razstrupljanja. Preventivno je dobro žvrkljanje izvajati enkrat ali dvakrat na teden.

Učinki žvrkljanja

Strokovne raziskave in dokazi kažejo, da maščobe v olju vlečejo nase bakterije in škodljive organizme ter onemogočajo, da bi se le-te prilepile na stene ustne votline.

Ajurveda pa je prepoznala koristnost tega obreda za zdravje celotnega telesa, ne le ustne votline. Žvrkljanje olja pomaga k optimalnemu delovanju limfnega sistema, saj telo razstruplja ter zagotavlja ustvarjanje zdrave mikroflore. Tehnika žvrkljanja olja se lahko uporablja pri lajšanju mnogih težav, tudi resnejših obolenj. Skoraj neverjetno je, da lahko tako preprost obred obrodi toliko koristnih učinkov.

Ugotovitve učinkovanja terapije z žvrkljanjem olja so:

  1. Boljše stanje zob in dlesni, preprečevanje bolezni dlesni in ust, na primer zobne gnilobe ali vnetja dlesni.
  2. Preprečevanje slabega zadaha ter splošne izsušenosti ustnic, ust in grla.
  3. Blažitev migrenskih glavobolov.
  4. Pomoč pri ponovnem vzpostavljanju hormonskega ravnovesja.
  5. Pomoč pri zmanjševanju ekcemov.
  6. Pomoč pri blaženju simptomov bronhitisa.
  7. Podpiranje delovanja ledvic.
  8. Pomoč pri vnetju sinusov.
  9. Možnost izboljšanja vida.
  10. Zmanjšanje simptomov alergij.
  11. Bolj kakovosten spanec in lažje jutranje zbujanje.
  12. Povečanje občutka moči in energije.

Raziskave pa poročajo tudi o izboljšanju precej hujših bolezenskih stanj tako na področju kardiovaskularnega sistema in črevesja kot tudi pri hormonskih in drugih celostnih težavah zdravja. 


V tej številki preberite še:

Zdravje meseca: S SONCEM DO ZDRAVJA

Hrana zdravi: OLJKE, OLIVE IN OLJČNO OLJE

Zdrava pisarna: KAKO ZDRAVA JE MOJA MOBILNA PISARNA?

Sprostitev: AROMATERAPIJA NA DELOVNEM MESTU

Razgibajmo se!: S KOLESOM V SLUŽBO? 5 X DA!

 

Strokovni nasvet: Karla Klander, nutricionistka: HRANA ZA VEČJO VITALNOST

   

 Zdrave novice za vas pripravlja

 


Projekt Celosten pristop k sistematični promociji in izboljšanju zdravstvene ozaveščenosti zaposlenih (zavarovanih oseb) v računovodskih servisih in zmanjšanju absentizma v dejavnosti je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja v letu 2013 in 2014 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


Avtor: Zbornica računovodskih servisov