Promocija zdravja na delovnem mestu v računovodskih servisih

Aromaterapija na delovnem mestu


Različne dišave so bile že davno pomemben del življenja ljudi. Že stare civilizacije so znale učinkovito uporabljati dišeče rastlinske pripravke za izboljšanje zdravja, telesne in duhovne vitalnosti. Terapevtski pripravki iz eteričnih olj so danes učinkovita pomoč, tudi na delovnem mestu. Z nekaterimi recepti si lahko pomagamo pri vnetju karpalnega kanala, bolečinah v vratu, glavobolu, stresu …


 

Dobrobiti aromaterapije pri delu

Strokovnjaki se strinjajo, da je dišeče opremljanje delovnega prostora enako pomembno kot pravilna osvetlitev, oprema, temperatura ali vlažnost zraka v pisarni. Z ustreznimi vonjavami

 • izboljšamo kakovost zraka in zmanjšamo število obolenj med zaposlenimi,
 • zmanjšamo raven stresa, umsko utrujenost in zaspanost,
 • dvignemo raven energije, motivacije, zbranosti in natančnosti,
 • izboljšamo kratkotrajni spomin,
 • premagujemo različne težave kot npr. glavobol, vnetja sklepov ali bolečine zaradi zakrčenosti vratnihoz. hrbtnih mišic.

Pravilna uporaba

Za koristne učinke je pomembno, da aromaterapijo pravilno uporabljamo. O tem se posvetujmo z aromaterapevtom.

Uporabljajmo samo kakovostna eterična olja in ne umetnih vonjav. V zrak pisarne izhlapeva ogromno strupenih snovi iz različnih pisarniških strojev (npr. fotokopirni stroj), preprog, tapet, zaves, izolacije, razredčil, barv, lepil in lakov v pohištvu. Njihova koncentracija je lahko tudi do 100-krat večja od koncentracij na prostem. Umetne vonjave (na primer umetni osvežilci zraka) zrak v prostoru samo še bolj obremenijo.

Vonj, ki nam ne ustreza nas vznemiri, razdraži, lahko privede tudi do glavobola. Zato uporabljajmo eterična olja, katerih vonj nam ustreza - v predpisanih odmerkih. Glavobole nam namreč lahko povzročijo tudi preveč intenzivni vonji, ki nam sicer lahko odgovarjajo.

Praktična uporaba na delovnem mestu

Najbolj praktično je izhlapevanje eteričnega olja iz izparilnika (aroma-svetilke). Tako odišavimo prostor, hlapi, ki jih vdihnemo, pa blagodejno vplivajo na naše počutje. Pripravimo lahko tudi mešanico za razpršilec, s kateroosvežimo prostor. Če v pisarni nismo sami in se za uporabo eteričnih olj ne moremo dogovoriti, pa si lahko sami pripravimo dišečo sol ali pa odišavimo robček in tako hlape eteričnih olj po potrebi sami vdihujemo.

Na začetku bomo vonjali bolj intenzivno, čez čas pa se bomo na vonj navadili, zato se lahko zgodi, da ga ne bomo več zaznali. A skrb je odveč. Tudi, ko ne bomo več tako intenzivno vonjali izbranega eteričnega olja, bo le-to zaradi hlapov, ki jih bomo vdihavali, še vedno delovalo. Lahko pa po določenem času naredimo premor in izbrano eterično olje zamenjamo z drugim ustreznim za specifično težavo.

Za kožni nanos si pripravimo oljni pripravek ali kremo, v katero kanemo kapljice eteričnega olja. V primeru zakrčenosti vratnih mišic ali glavobola jih lahko vtremo na obolela mesta ali na ustrezne energijske točke.

Recepti za pomoč

 1. Pri vnetju karpalnega kanala ali sklepov ter pri bolečinah v vratnem ali ledvenem delu hrbtenice si lahko pomagamo z uporabo eteričnih olj po naslednjem receptu:
  nemška kamilica/smilj ………… 2 kapljici
  rožmarin/poper/timijan ………….1 kapljica
  limona/brin/koriander …………...1 kapljica
  ingver ……………………………...1 kapljica

  Izberemo le eno izmed eteričnih olj, ki so ločeni s poševnico. Mešanico uporabimo v osnovnem olju (izberemo olje šentjanževke)in jo večkrat dnevno vtremo na bolno mesto. Lahko pa mešanico uporabimotudi za pripravo oblog za obolela mesta.
 1. V primeru glavobola najprej poskusimo povonjati eterično olje sivke ali poprove mete. Izberemo enega od njiju. Kanemo nekaj kapljic izbranega olja v osnovno olje (npr. hladno stiskano oljčno ali mandljevo ali sončnično ali sezamovo olje) in ga vtremo na sence (olje naj ne pride v stik z očmi!), čelo, zatilje in zgornji del trebuha. Če sumimo, da glavobol izvira iz prebavil, vtremo mešanico tudi na predel nad želodcem - s krožnimi gibi v smeri urinega kazalca.
 2. Da se ubranimo slabosti na službeni poti, vzemimo s seboj razpršilec, v katerem smo v destilirano vodo kapnili nekaj kapljic poprove mete ali ingverja. Mešanico razpršimo v avtu ali po dlaneh, s katerimi si nato prekrijmo nos in nekajkrat vdihnimo.
 3. Za lažje obvladovaje stresa izberemo eno od naslednjih eteričnih olj, ki jih uporabimo v izparilniku ali pa jih kot mešanico z osnovnim oljem vtremo na energijske točke na telesu: navadni brin, atlantska cedra, sivka, grenivka, melisa, sandalovec. Za dobro razpoloženje pa uporabimo eterično olje pomaranče.
 4. Izboljšanje koncentracije in pomnenja spodbudijo eterična olja bazilike, cimeta, limone, limonske trave, poprove mete, popra.
 5. Še posebej v situaciji, ko je prezračevanje prostora omejeno, je razkužitev zraka z uporabo eteričnih olj, ki delujejo protimikrobno in protivirusno, več kot dobrodošla. V izparilniku lahko uporabimo eno od naslednjih olj: rdeči bor, cimet, čajevec, citronela, sivka, rožmarin, timijan.

Pazljivo

Eterična olja pred nanosom na kožo vedno razredčimo s katero od osnovnih olj ali krem. Če se odločimo za aromaterapevtski nanos na kožo, ne pozabimo pred tem preizkusiti, če smo na eterično olje morda preobčutljivi ali alergični. V času nosečnosti, pri otrocih, starejših in bolnih osebah, izpostavljenosti UV žarkom ter alergijah, pa se za varnouporabo posvetujmo z izkušenim aromaterapevtom.

Vir: A KOT AROMATERAPIJA, Slobodanka Poštić


V tej številki preberite še:

Zdravje meseca: S SONCEM DO ZDRAVJA

Hrana zdravi: OLJKE, OLIVE IN OLJČNO OLJE

Zdrava pisarna: KAKO ZDRAVA JE MOJA MOBILNA PISARNA?

Razgibajmo se!: S KOLESOM V SLUŽBO? 5 X DA!

Razstrupimo se!: 12 RAZLOGOV ZA ŽVRKLJANJE OLJA

Strokovni nasvet: Karla Klander, nutricionistka: HRANA ZA VEČJO VITALNOST

    Zdrave novice za vas pripravlja

 


Projekt Celosten pristop k sistematični promociji in izboljšanju zdravstvene ozaveščenosti zaposlenih (zavarovanih oseb) v računovodskih servisih in zmanjšanju absentizma v dejavnosti je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja v letu 2013 in 2014 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


Avtor: Zbornica računovodskih servisov