Promocija zdravja na delovnem mestu v računovodskih servisih

Kako izbrati dober stol?


Vemo, da sedenje na stolu ne sodi med naravne drže človeka. Sploh ne dlje časa. Nikakor pa ne brez prekinitev 8 ali več ur. Zakaj se torej čudimo, ko nam za vrat, po hrbtu, ramenih ali še kje drugje potrka bolečina? Tudi otrple noge, zakrčen križni predel, mravljinci v rokah, glavoboli in še mnogi sindromi nas po raziskovanju kaj hitro pripeljejo do istega zaključka: prekomerno in nepravilno sedenje. Torej le ni vseeno, na kakšnem stolu sedimo ves svoj delovni čas …

 

 

Ergonomija

Ergonomija je veda o tem, kako ustvariti okolje, prilagojeno človekovemu telesu in potrebam. Ni naključje, da je ergonomija najbolj prisotna prav v delovnem okolju, saj se tu zadržujemo največji del svojega časa. Ker beseda ergonomski ni zaščitena, je pogosto tudi zlorabljena v tržne namene. Če vtipkamo v spletni iskalnik »ergonomski stol«, se bo usul plaz ponudb, ki vse po vrsti zagotavljajo stol s kvalitetami, ki služijo človeku. Pa vendar le redki med njimi zaslužijo to oznako.

Pravilen sedeč položaj

Če želimo doseči pravilen sedeč položaj za mizo, moramo upoštevati naslednje zahteve:

Noge:

Stopala morajo biti položena v celoti na tla ali podlago. Noge (v višini kolen) morajo imeti dovolj prostora, da jih ne zvijamo, upogibamo, umikamo … Če imamo možnost, poskrbimo za počivalo za noge, saj s tem omogočimo menjavo položaja – enkrat z eno, drugič z drugo nogo. Pomembno je, da ne ustvarjamo pritiskov nog na rob sedala.

Hrbtenica:

Za dobro sedenje je pomembna kvalitetna ledvena opora v pravilni višini naše hrbtenice, ki omogoča podporo naravni ukrivljenosti hrbtenice. Pomembno je, da imamo možnost hrbtenico tudi raztegniti. Vrat mora imeti možnost, da je ves čas zravnan, nezasukan in sproščen.

Roke:

Komolci morajo imeti možnost, da so ob telesu, sproščeni, enako ramena. Delo na višini komolcev pomeni, da s komolcem tvorimo pravi kot. Komolci potrebujejo oporo, saj se sicer pri dolgotrajnem sedenju občutijo napetosti v ramenskem delu. Podlaket ne sme trdo pritiskati na rob mize, zapestje pa ne na površino mize pred miško.

Ergonomski stol

Dober ergonomski stol se zato v vseh mogočih podrobnostih čim bolj prilagaja posameznemu telesu in zahtevam po pravilnem sedenju. Torej bodimo zelo pozorni na naslednje zahteve:

  1. Stol naj bo prilagodljiv v čim več elementih, ki so pomembni za podporo telesu pri dolgotrajnem sedenju. Pri tem je zelo pomembno, da je mogoče vse nastavitve upravljati enostavno, v sedečem položaju.
  2. Stol mora nujno ponujati najmanj dve ali tri različne osnovne velikostne različice, saj smo zelo različno visoki. Če en stol uporabljata dva zaposlena (v izmenah ali kako drugače), naj bo stol prilagojen za višjega od njiju.
  3. Podstavek stola mora biti dovolj stabilen, čvrst in dovolj širok. Najbolj stabilni so stoli s 5 nogami na stabilnih kolesih.
  4. Kolesca morajo biti izbrana za podlago tal, kamor bomo stol namestili (kolesa ne tečejo enako na parketu, linoleju ali tapisomu). Stol mora zlahka drseti po tleh!
  5. Sedežna višina naj bo zlahka prilagodljiva.
  6. Sedalna površina naj bo globoka za 2/3 stegnenice, naj omogoča gibljivost naklona za 10°, na robovih naj bo zaobljena in podložena (tapecirana), saj se s tem izognemo pritisku na občutljive predele nog, kar lahko pripelje do zaustavitve prekrvavitve.
  7. Hrbtno naslonjalo mora biti nastavljivo tako po višini (omogočati mora prilagodljivo višino ledvene opore) kot po nagibu (omogočati mora spreminjajoč kot sedenja med 90° in 120°).
  8. Material naslonjala naj bo prepusten za zrak.
  9. Stol naj ima višinsko prilagodljive podpore za roke, ki so gibljive in podložene, da ne ustvarjajo dodatnega pritiska na komolce in podlakti.

Gibanje in menjava položajev

Kljub pomembnosti izbire stola je najpomembnejše menjavanje položajev in predvsem, razgibavanje. Idealno bi bilo, da pri dolgotrajnem sedenju morda tudi zamenjamo stol. V pisarni imejmo več dodatnih stolov, na katere se presedemo, ko opravljamo kakšno dodatno delo, ki ne zahteva sedenja za mizo. V ta namen so priporočljive tudi gimnastične žoge, ki lahko za nekaj minut ustrezno razgibajo našo hrbtenico.

Za osvežitev spomina na vaje, ki jih lahko izvajamo v času sedenja, predlagamo članek Telovadba na (ob) stolu.


V tej številki preberite še:

Zdravje meseca: SREČNI LJUDJE SO ZDRAVI LJUDJE

Hrana zdravi: ZDRAVJE IZ BUČ, SEMEN IN OLJA 

Razgibajmo se!: TAI JI QUAN - NARAVNO GIBANJE

 

Sprostitev: IZ PISARNE V GOZD PO ENERGIJO

Razstrupimo se!: SLADKOR – DROGA NAŠEGA ČASA

  Strokovni nasvet: Tone Ančnik: Z DIHANJEM IN GIBANJEM PROTI STRESU IN POSLEDICAM SEDENJA

 

 Zdrave novice za vas pripravlja

 


Projekt Celosten pristop k sistematični promociji in izboljšanju zdravstvene ozaveščenosti zaposlenih (zavarovanih oseb) v računovodskih servisih in zmanjšanju absentizma v dejavnosti je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja v letu 2013 in 2014 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


Avtor: Zbornica računovodskih servisov