Promocija zdravja na delovnem mestu v računovodskih servisih

Kava – omamni strup


Omamni vonj in zelo samosvoj okus kave nas vabita, da si to poživljajočo vročo pijačo privoščimo vsak dan, tudi po večkrat. V večini primerov se konča tako, da postanemo strastni kavopivci, ki se temu užitku ne zmoremo več odreči. Odvisnost? Vsekakor. Škodljiva razvada? Precej bolj, kot se morda zavedamo. Ker je s kavo po vsem svetu povezanih mnogo vsakodnevnih običajev in navad, si pred dejstvi zatiskamo oči. Morda jih je bolje na široko odpreti?


Kava povzroča stres

Kava vsekakor sodi med poživila. Pa vemo, zakaj se tako počutimo? Kava vsebuje strupe, ki jih telo zaznava kot nezaželene in se zato začne proti njim boriti. Pospeši se presnovni proces, utrip srca, vznemiri se živčevje. Celotni organizem sproži alarm, ker želi snovi čim prej izločiti iz telesa. Običajno ljudje, ki smo tega odziva nekako že vajeni in ga pričakujemo, razumemo to kot poživljanje. Dejansko pa kava ustvarja stanje stresa v telesu. Če kave ne redčimo, je učinek hitrejši, če pa jo zabelimo z mlekom ali sladkorjem, bo malce počasnejši. Hitremu porastu budnosti, kot razumemo stanje stresa, sledi padec, ki ga občutimo kot nenadno utrujenost ali razdraženost. Če ob tem padcu adrenalina popijemo novo kavo, ta nima več učinka poživljanja, ima pa dolgoročnejše učinke seštevanja stresnega dogodka v telesu.

Poskusi na živalih so pokazali, da kava učinkuje kaotično tudi na sposobnost koncentracije, povzroča zmedo v procesih delovanja možganov in zmanjšuje sposobnosti za običajna opravila.

Kava zakisa telo

Podobno kot meso, mleko in sladkarije, tudi kava ustvarja kislost. Vendar vsaj na stopnjo zakisanosti lahko vplivamo – ekološka kava vsebuje manj kemikalij in je bolj bogata z alkalnimi rudninami in antioksidanti, zato bo zakisanost tudi do desetkrat manjša kot pri konvencionalno pridelani kavi.

Kava je dejansko najbolj zdrava, če jo uporabljamo v klistirju. Če se odločimo, da jo bomo kot odvajalo raje popili, je pametno, da pred tem popijemo velik kozarec vode. Tako bo notranje čiščenje črevesja boljše delovalo.

Brezkofeinska kava je bogata s kemijo

Žal s postopki odvzemanja kofeina v kavi ostajajo druge spojine in kemikalije, ki so za naše telo še večji strup. Če že brezkofeinska kava, naj bo ekološka, saj pri tej za odvzemanje kofeina uporabljajo ogljikov dioksid, ki ne ostane tako izrazito prisoten. Postopek je daljši, kava pa tudi sicer ohrani več okusa kot konvencionalna brezkofeinska kava.

Kava pospešuje staranje

Kava je močan diuretik in dobesedno ožame celice in iz njih iztisne vodo. Zato smo po kavi hitro izsušeni, posledica tega pa je hitrejše staranje tkiv. Tudi nespečnost, ki jo povzroča kava, je lahko eden od vzrokov staranja celic, ki potrebujejo dovolj počitka za svojo vsakodnevno regeneracijo.

Kava blokira delovanje limfe in zato telo težje samodejno razstruplja. Vsi procesi razstrupljanja se zaustavijo. Zato ni nič nenavadnega, da se zjutraj prebudimo zabuhli, utrujeni in polni odvečnih snovi v telesu. Namesto, da tečemo na tešče spit skodelico kave, raje pomislimo, kako bi bilo brez teh občutkov. Morda bi bilo s kakšno skodelico kave manj precej bolje?

Za odvisnike in vse, ki jim učinek kave zelo prija, je na voljo nekaj zdravih nadomestkov, ki jih potrebujemo predvsem psihološko, imajo pa tudi učinek poživila, vendar z manj obremenilnimi posledicami:

  • Žitna kava
  • Guarana (kupite jo v prahu in vmešajte v sok, vodo, čaj, ipd.)
  • Zeleni čaj

Regratova kava

Zadnje čase je precej slišati o poparku regratovih koreninic (lahko jih prepražimo, zmeljemo in pripravimo kot kavo). Menda je ta napitek še najbližje kavi – celo glavobole, ki se mnogim kavnim odvisnikom pojavljajo, kadar ne pridejo do svoje dnevne doze kave, utegne regratova kava preprečiti. Za razliko od kave je regrat naravno zdravilo za urejanje želodčnih težav, zato odpadejo vsi pekoči občutki v želodcu, ki jih kava rada izzove. Obenem pa regrat pomaga pri delovanju ledvic in žolča, kar pomeni, da aktivno sodeluje pri razstrupljanju telesa. Če dodamo v napitek ščep cimeta ali nekaj sladu, se ga bomo zlahka navadili kot naše nove, zdrave razvade.

Izboljšajmo razvade

Kava nas vabi na vsakem koraku. Ker gre za dišečo, omamno poživilo, pri katerem nam je najpogosteje všeč tako okus kot tudi učinek, je to razvado težko opustiti. Vendar ni nemogoče.

Če je ne moremo povsem opustiti, poskusimo zmanjšati količino dnevno popitih kav, poskusimo posegati po ekološki kavi, pred zaužitjem kave pa nujno popijmo najmanj en kozarec čiste pitne vode. Če nam le uspe, poskusimo svojo jutranjo kavo prestaviti na čas po 12. uri, ko se zaključijo naravni procesi čiščenja in razstrupljanja telesa in vstopimo v čas vnosa hranil. Če bomo pred tem kaj zaužili, še bolje. Telo nam bo neizmerno hvaležno.


V tej številki preberite še:

Zdravje meseca: 13 RAZMISLEKOV O HRANI

Hrana zdravi: KONOPLJA – ČUDEŽ S POLJA

Zdrava pisarna: POSPRAVIMO IN OČISTIMO ENERGIJO

Razgibajmo se!: OHRANIMO PROŽNO HRBTENICO

Sprostitev: JOGA ZA ZDRAVO TELO IN UM

 

    Zdrave novice za vas pripravlja

 


Projekt Celosten pristop k sistematični promociji in izboljšanju zdravstvene ozaveščenosti zaposlenih (zavarovanih oseb) v računovodskih servisih in zmanjšanju absentizma v dejavnosti je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja v letu 2013 in 2014 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

 


Avtor: Zbornica računovodskih servisov