Promocija zdravja na delovnem mestu v računovodskih servisih

Joga za zdravo telo in um


Joga se je razvila kot del ajurvede, širokega polja indijske tradicionalne znanosti o zdravju človeka. Predstavlja način vadbe, ki je namenjen samozdravljenju. Njeni začetki segajo v čas pred več kot 5000 leti. Joga je učinkovita tako kot preventivni ukrep za pridobivanje trdnega zdravja, kot tudi kot kurativni ukrep ob poslabšanju sposobnosti telesa ali uma. Joga nam omogoča tudi celovito sprostitev.

Joga uravnoveša energijo

Pri jogi gre za mnogo več kot le telesno vadbo. Ob izvajanju joge se namreč izvaja tudi združitev zavedanja telesa, uma in duše. Zato je to popolna sprostitev in hkrati resen trening. Cilj joge je vzpostavitev ravnovesja energij v človeku, kar bi lahko povedali tudi drugače: doseči in obdržati popolno, celostno zdravje.

Joga se ukvarja z vitalno življenjsko energijo, uravnoteža njen pretok in odpravlja blokade. Ko energija teče neovirano, deluje pozitivno tako na fizični kot na umski ravni. Rezultat jogijskih vaj je zato odlično delovanje telesnih organov, kot tudi sproščenost misli in uma. Ker se vsaka vrsta telesne ali umske bolezni začne z oviro v energijskem pretoku, je sprostitev teh blokad prvi korak k odpravljanju bolezni. Zdravja ne more biti, če ni pretoka energije.

Jogijske tehnike

V praksi joga uporablja različne tehnike, kot so položaji telesa (asane), dihanje (pranayame), različne energetske tehnike ter meditacije za globoko sproščanje telesa, uma in širjenje zavesti. S temi tehnikami joga deluje preko energetskih kanalov, središč in točk v telesu.

Način izvajanja joge je prirejen, da ga izvaja vsak človek samostojno. Seveda lahko poteka ob druženju, ni pa nujno. Če se želimo poglobiti v jogo, je najbolj priporočljivo, da se tehnik naučimo pri izvajalcih, ki imajo s tem resnično globoke in dolge izkušnje. Če se namreč naučimo izvajati vaje nepravilno, nam ne bodo kaj prida v pomoč. Ker gre pri jogi ne le za ponavljanje navidez enostavnih gibov, pač pa je vse podkrepljeno z dihanjem in sproščanjem, je joga, ki nam bo pomagala do zdravja in vitalnosti, več kot le telovadba in je zagotovo bolj modro, da se začetkov naučimo pravilno.

Joga je prvotno pomenila izjemno disciplino telesa in duha, dandanes pa jo zahodni svet uporablja prirejeno na naš način življenja. Posebne vrste gibanja ter tehnike dihanja, sprostitve in koncentracije danes uporabljamo tudi kot način za izboljšanje in preprečevanje raznovrstnih psihosomatskih težav.

Pravilna vadba joge

Vadba joge poteka tako, da uporabljamo telo na načine in gibe vseh oblik, ki jih naša hrbtenica zmore, obenem pa se ves čas zavedamo telesa, da ne pridemo čez prag bolečine. Glavna značilnost vadbe joge je, da do telesa nikoli nismo nasilni. Prav to je v zadnjem času, ko so bile tudi med izvajanjem jogijskih vaj opravljene mnoge raziskave, potrdilo pozitivne učinke rednega in predvsem, pravilnega izvajanja joge na telesni in psihološki ravni.

Pravilno izvajanje joge pomeni, da posamezne položaje – asane ponavljamo v točno določenem zaporedju, da lahko vadba kar v najboljši možni meri učinkuje na naše telo in um. Vsak naslednji položaj nadgrajuje in dopolnjuje predhodnega. Če tega ne izvajamo pravilno, lahko celo izničimo učinke, zato je smiselno in dobro, da se vadbe resnično naučimo in se je učimo postopoma, kolikor sta naše telo in um pripravljena.

Učinki pravilnega izvajanja joge

Kažejo se kot večja fizična moč, boljša gibljivost sklepov, mišic in hrbtenice, boljša telesna drža, zavedanje telesa, umirjeno dihanje, s tem pa preprečevanje srčno - žilnih obolenj, bolj popolno izločanje strupov iz telesa, pomoč pri obvladovanju stresa ter v splošnem večja umirjenost misli in čustev ter boljša sposobnost koncentracije.

Joga tudi na fiziološke sisteme vpliva izjemno pozitivno, saj izboljšuje prebavo, usklajuje delovanje vseh žlez endokrinega sistema ter harmonizira celoten živčni sistem. Tudi če smo dolga leta živeli nezdravo življenje, se lahko s pomočjo učinkov joge naše zdravje izboljša in postane stabilno. Vsakodnevno obredno izvajanje jogijskih vaj pa krepi tudi osebno voljo ter zavestno odločitev za zdrav način življenja.

Če jogo izvajamo pravilno, se po vadbi počutimo polni moči, navdiha, zadovoljstva in umirjenosti. Vadba joge nam, za razliko od mnogih gibalnih tehnik, ne jemlje moči, pač pa razteza in uravnava funkcije telesa, poživlja krvni obtok vse do zadnjih celic, ter nam omogoča hitrejše razstrupljanje, boljše delovanje vitalnih organov in obnavljanje energije celotnega telesa.
 


V tej številki preberite še:

Zdravje meseca: 13 RAZMISLEKOV O HRANI

Hrana zdravi: KONOPLJA – ČUDEŽ S POLJA

Zdrava pisarna: POSPRAVIMO IN OČISTIMO ENERGIJO

Razgibajmo se!: OHRANIMO PROŽNO HRBTENICO

Razstrupimo se!: KAVA – OMAMNI STRUP

 

 

    Zdrave novice za vas pripravlja

 


Projekt Celosten pristop k sistematični promociji in izboljšanju zdravstvene ozaveščenosti zaposlenih (zavarovanih oseb) v računovodskih servisih in zmanjšanju absentizma v dejavnosti je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja v letu 2013 in 2014 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


Avtor: Zbornica računovodskih servisov