Promocija zdravja na delovnem mestu v računovodskih servisih

Barve prinašajo energijo


Naš organizem je usklajen z vplivi narave, saj smo del nje. Narava komunicira z barvami in z njimi usklajuje vse procese med seboj. Tudi z nami. Naš energijski ovoj je sestavljen iz energijskih središč, ki so med seboj povezana in se razlikujejo po gostoti in vibraciji. Vibrirajo z različnimi barvami, le vidimo jih ne vsi. Z barvami, ki jih vnašamo vase, nase in okrog nas, lahko vzpostavljamo harmonijo z našimi vibracijami. Tudi v pisarni!

 

 

Barve oz. kombinacija barv močno vplivajo na nas in spadajo med najpomembnejše dejavnike vizualne komunikacije. Vsaka barva ali kombinacija ima določeno sporočilnost in v človeku vzbuja različne čustvene reakcije. Barve, ki jih izurjeni ljudje vidijo v naših aurah, povedo, kakšno je naše energijsko stanje. Svetlejše in močne barve kažejo na pretočnost energije v našem telesu, temnejše in šibkejše pa na zastajanje energije. Privlačijo nas različne barve, ki nas sproščajo v določenem stanju, medtem ko nam barve, ki nas odbijajo, nakazujejo motnje v pretoku naše energije.

Barve v naši pisarni

Barve s pridom izkoriščamo. Razvili smo pravo vedo, psihologijo barv, ki se ukvarja z vplivom barv na ljudi in njihovo obnašanje. Vodilne panoge, v katerih so barve zelo pomemben dejavnik, so oglaševanje, trgovina, tekstilna industrija, arhitektura in notranji dizajn, umetnost … Ni nenavadno torej, da tudi barve v pisarniškem okolju lahko ustvarjajo razlike v počutju in dojemanju prostora.

V veliki večini ljudje pri urejanju pisarne ne dajemo poudarka barvam. Najpomembnejše nam je, da je pisarna funkcionalna in opremljena tako, da lahko nemoteno opravljamo delo. Ker pa je pisarna tudi prostor, v katerem preživimo 8 ali več ur dnevno, je nenavadno, da se temu prostoru v psihološkem smislu ne posvečamo toliko kot urejanju doma, kjer preživimo med tednom dnevno precej manj časa (v budnem stanju). Zakaj torej ne bi poskrbeli, da se bomo tudi v pisarni počutili prijazno, sproščeno, pomirjeno? Vsi poznamo občutek prijetnosti prostora, prav tako smo že kdaj zašli v prostor, ki je v nas sprožil nelagodnost. Ti občutki so posledica energij v prostoru, del teh energij pa so tudi barve.

S spodbudnimi, prijetnimi barvami lahko izboljšamo motivacijo za delo, izboljšamo storilnost in navsezadnje tudi zdravje. Če se posvetimo barvnemu izboljšanju prostora, bomo lažje v delovnem času dali vse od sebe. Žal pa še vedno večino pisarn oblačimo v bele, sive, rjave odtenke, ki povzročajo ostrino, malodušje, hladnost in napetosti.

Kako se lotiti?

Če smo v pisarni sami svoj gospodar, lahko z majhnimi premiki storimo veliko. Lahko pobarvamo eno steno ali en večji kos pohištva. Lahko preoblečemo pisarniški stol in poskrbimo za nekaj živahnih barvnih dodatkov, kot so okvirji slik ali namizni papirniški pripomočki, koš za smeti ali podobno.

Za razmišljanje o naši situaciji so lahko v pomoč naslednja vprašanja:

  1. Ali imamo dovolj svetlobe in prostora (le v tem primeru si lahko privoščimo večje barvne površine)?
  2. Ali je naše okolje udobno, prijetno, umirjeno?
  3. Nas obkrožajo rastline, ki nas razveseljujejo s pisanimi cvetovi ali zgolj ustvarjajo pozitivno vzdušje z zelenimi listi?
  4. Ali v naši pisarni najdemo kakšno barvo, ki nam je posebej ljuba in se ob njej dobro počutimo?
  5. Ali je v prostoru hladno, vroče, vlažno ali suho?
  6. Ali se v službi počutimo dovolj poživljajoče, da nam ne zmanjkuje energije?
  7. Se kdaj med delovnim procesom počutimo nemotivirani, ujeti ali utrujeni?

Barvnih formul, ki bi veljale za vsakogar, ni. Vsak ima svojo sestavljanko. Bolj ko bomo kreativni, boljše bo. Vendar pazljivo - pretiravanje ni priporočljivo. Bolje manj, po korakih, kot preveč naenkrat - tako v smislu preveč ene barve kot v smislu preveč barv v enem prostoru.

Če nam pogovor s seboj po zgornjih vprašanjih odpira dileme, je morda najbolje, da se pogovorimo s strokovnjaki , ki jih najdemo med arhitekti, pa tudi izven njih.

Sporočila posameznih barv

Rdeča simbolizira življenje, ljubezen, vitalnost, agresijo in nevarnost. Spodbuja intelektualne dejavnosti, metabolizem, napad in delo.

Oranžna spodbudno deluje na možgane in vliva pogum. Simbolizira veselje, zrelost in rast, trajnost, zvezo, obenem pa osvobaja, sprošča čustva ter odpravlja samopomilovanje in pomanjkanje samospoštovanja.

Rumena je barva zlata in sonca, zato je simbol večnosti. Prav tako je simbol za zavist, napuh, sovraštvo in izdajstvo. Izraža optimizem in samozavest, lahko pa tudi brezobzirnost in vsiljivost.

Zelena je pomirjujoča in osvežujoča, povezujemo jo z naravo. Simbolizira mir, svežino, rast in prebujanje. Povezujemo jo z varnostjo, pravičnostjo, nezrelostjo in počitkom.

Modra je pomirjujoča barva, ki jo povezujemo z naravo, morjem, gorami. Zbuja občutke neskončnosti, globine, strmenja k nečemu višjemu. Simbolizira odprtost, inteligenco in upanje.

Vijolična v nas vzbuja pomirjenost, skromnost, potrtost, preprostost. Simbolizira moč, premoženje, oblast, kozmetiko in cvetje, pa tudi zmernost, obvladovanje, poslušnost in pokornost.

Rjava predstavlja nekaj otipljivega, stabilnega, odganja negotovost. Simbolizira materinstvo, materialnost, ugodje in varnost. Je močna in zaščitniška barva, ki deluje pomirjujoče.

Črna v nas spodbudi asociacije na ostrost, zaprtost, okultno, včasih mračnost ali prestiž.

Bela simbolizira mir in tišino, nov začetek, brezmadežnost, resnico, nedolžnost. Preveč te barve deluje hladno, daje občutek osamljenosti.

Več kot le fizika

Johann Wolfgan von Goethe, nemški pesnik, pisatelj, dramatik, znanstvenik in filozof, se je precej posvečal študiju doživljanja barv in je prvi postavil stališče, da je zaznavanje barv pri ljudeh povsem subjektivno. Doživljanje barv naj bi bilo odvisno od našega lastnega razumevanja in od zelo pretanjenih operacij v naših možganih. Vsako barvo torej interpretiramo kot posledico delovanja naših možganov, ne le kot fizikalni pojav. Njegova teorija je zapisana v knjigi Teorija barv, več o njej pa si lahko preberemo na
angleški povezavi http://en.wikipedia.org/wiki/Theory_of_Colours#Influence_on_the_arts.


V tej številki preberite še:

Zdravje meseca: HRANA, KI BOGATI ORGANIZEM

Hrana zdravi: SLASTNO, ZDRAVO IN PISANO JAGODIČJE

 

Razgibajmo se!: PLANINARJENJE – ZMES NARAVE IN GIBANJA

Sprostitev: Z VIZUALIZACIJO PROTI STRESU

Razstrupimo se!: OLAJŠAJMO DELO PREBAVI

 

 

 Zdrave novice za vas pripravlja

 


Projekt Celosten pristop k sistematični promociji in izboljšanju zdravstvene ozaveščenosti zaposlenih (zavarovanih oseb) v računovodskih servisih in zmanjšanju absentizma v dejavnosti je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja v letu 2013 in 2014 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


Avtor: Zbornica računovodskih servisov