Promocija zdravja na delovnem mestu v računovodskih servisih

Slastno, zdravo in pisano jagodičje


V poletnih dneh si v izobilju lahko privoščimo najslajših jagod različnih velikosti in barv. Sveže jagodičje nas lahko obvaruje pred številnimi zdravstvenimi težavami. Vsaka vrsta jagod ima svojo nalogo. Polne so različnih vitaminov (predvsem vitamina C), antioksidantov in vlaknin, vsebujejo malo kalorij in so neskončno slastne. V telo prinašajo poletje in sonce, zato si jih čim večkrat privoščimo za malico kar takšne, brez posebnih obdelav. Presne, sveže in barvite.

 

 
Vse poletje nam narava darežljivo ponuja najrazličnejše jagode, najpogosteje v pestri paleti rdečih odtenkov, vse do črne. Jagodičje se (v primerjavi z drugim sadjem) z gojenjem ni tako zelo spremenilo - precej vrst je še vedno popolnoma prvobitnih. Divje, gozdno jagodičje je praktično zastonj, če se lotimo sprehoda in nabiranja. Lahko pa je seveda tudi zelo drago, saj nabiranje vzame veliko časa. Jagodičje, kot so jagode, maline, robide, borovnice, ribez in sorodne vrste, spada med sadje, najbolj bogato z antioksidanti – snovmi, ki zmanjšujejo možnost za staranje ali propadanje celic v telesu.

Kaj zmorejo slastne jagode?

Jagodičevje preprečuje nastanek celo resnejših oblik bolezni. Izboljšanje imunskega sistema, krepitev žilnega sistema in pretoka krvi, ter dobra kondicija živčnih celic, k čemur pomagajo sestavine jagodičevja, so pogoj za dobro zdravje in počutje. Predvsem za kadilce je zelo priporočljivo, da preko poletja uživajo vsaj eno skodelico jagodičevja dnevno.

Jagodičje vsebuje precej karotenoidov in flavonoidov, ki skrbijo tudi za lepše porjavenje kože in naravno zaščito pred premočnimi sončnimi žarki, pa tudi obstojnost sadeža pri višjih temperaturah.

Jagodičje je obvezna sestavina na jedilniku vsakogar, ki bi želel uravnati telesno težo. Uravnavanje procesov presnove in čiščenje ter razstrupljanje črevesja sta procesa, pri katerih nam jagodičje lahko precej pomaga.

Borovnice vsebujejo super antioksidant antocianid, ki po zadnjih raziskavah zmanjšuje tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni, saj izboljšuje pretok krvi in preprečuje obloge na stenah žil. Pri tem tudi znižujejo krvni pritisk. Torej – vsaj enkrat tedensko si privoščimo borovnice, pa bomo imeli vsaj 10% manj možnosti za težave s srcem. Da o okusu in užitkih ne govorimo.

Brusnice preprečujejo razrast bakterije, ki je pogosto povezana z vnetjem mehurja, kar so potrdile raziskave. Ekstrakt iz brusnic naj bi bil tako učinkovit, da bi z njim lahko celo razkuževali medicinsko opremo!

Maline pomagajo blažiti vnetja sklepov in zmanjšujejo poškodbe hrustanca.

Robide izboljšujejo ravnotežje, koordinacijo in spomin, saj izboljšujejo komunikacijo med možganskimi nevroni. Pri tem so najpomembnejše Omega3 maščobne kisline, ki jih je v robidah precej, pri tem pa ena skodelica robid poskrbi tudi za dnevno potrebo po železu.

Bezeg s svojimi sestavinami zmanjšuje otekanje sluznice sinusov in odpravlja okužbe ter zamašenost nosu. Uživanje ekstrakta bezga naj bi tako lahko skrajšalo neprijetne simptome gripe kar za tri dni!

Črni ribez velja za jagode, ki vsebujejo več vitaminov, mineralov in antioksidantov kot številno drugo sadje. Študije pa so pokazale, da lahko ekstrakti črnega ribeza odpravljajo utrujenost oči (predvsem zaradi predolge ali prepogoste uporabe računalnika). Napetost oči se zmanjša, oči pa se tudi lažje prilagajajo temi.

Kako jih uživamo?

Predvsem čim manj predelujmo in ne sladkajmo teh okusnih in zdravih jagod - ne uničujmo učinka, ki nam ga je mati Narava tako radodarno namenila. Jagodičje je najboljši zajtrk ali malica, če jih pojemo surove in brez dodatkov. Jejmo jih v manjših količinah (imajo zelo močan čistilni učinek, zato lahko večja količina preveč požene našo prebavo) in pogosteje.

Sadna solata iz različnih vrst jagodičja je odlična hrana v dopoldanskem času. Lahko pa si pripravimo lahko in okusno kremo ali sladoled iz jagodičja.

Krema iz jagodičja

Skodelico ene ali več vrst jagodičja zmešamo s paličnim mešalnikom ali pa ga vstavimo v blender in zmeljemo. Če se nam zdi nujno, dodamo žlico medu, premešamo ter potresemo s ščepcem drobno narezane mete ali melise.

Rdeči presni sladoled

Jagodičje na hitro zamrznemo (za eno do dve uri, samo toliko, da se globoko ohladi). Eni skodelici zmrznjenega jagodičja dodamo dve banani in zmešamo v mešalniku oz. blenderju. Osladimo po potrebi z dvema ali tremi datlji ali s kančkom medu, dodamo ščepec vanilije in/ali kardamoma in sladoled je pripravljen. Vendar pozor – tak sladoled pojejmo takoj po pripravi. Če ga kasneje zamrznemo, bo postal pretrd in ne bo imel več prave kremaste strukture.


V tej številki preberite še:

Zdravje meseca: HRANA, KI BOGATI ORGANIZEM

Zdrava pisarna: BARVE PRINAŠAJO ENERGIJO

Razgibajmo se!: PLANINARJENJE – ZMES NARAVE IN GIBANJA

Sprostitev: Z VIZUALIZACIJO PROTI STRESU

 

Razstrupimo se!: OLAJŠAJMO DELO PREBAVI

 

 

  Zdrave novice za vas pripravlja

 


Projekt Celosten pristop k sistematični promociji in izboljšanju zdravstvene ozaveščenosti zaposlenih (zavarovanih oseb) v računovodskih servisih in zmanjšanju absentizma v dejavnosti je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja v letu 2013 in 2014 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


Avtor: Zbornica računovodskih servisov