Promocija zdravja na delovnem mestu v računovodskih servisih

Jabolko in cimet: najboljši par



Jabolko je naravni zdravnik, to so nam ponavljale že naše babice. Pa se zavedamo, kako resnična je ta trditev? Vitamini C, A in E, vlaknine (natančneje: pektin), flavonoidi in fenolne spojine so glavni razlogi za to, da jabolka pomagajo krepiti imunski sistem, nižajo raven slabega holesterola v krvi, urejajo prebavo, ohranjajo vitalnost žil in po novih raziskavah celo zavirajo rast rakavega tkiva. Ko jabolku dodamo cimet, ki krepi in ogreva telo, preprečuje in lajša prehladna obolenja, uravnava visok krvni tlak, preprečuje in zdravi gripo, vročino, akutne infekcije vnetje mandljev, pomaga pri driski, vetrovih, … dobimo zmagovalno zimsko kombinacijo.


 

Okusno jabolko

Jabolka bi bilo pametno uživati prav vsak dan. Vsebuje zelo malo maščob in sladkorja, zato pa veliko vitaminov in mineralov: vitamine C, A, E, B1, B2, B6, … in minerale magnezij, železo, kalij, fosfor, … Precej bolj koristno je zaužiti svež sadež kot tableto z vitamini, pa če je le-ta še tako naravna. Jabolko nas odžeja in nasiti, vsebuje namreč okoli 80 odstotkov vode in do 15 odstotkov ogljikovih hidratov - fruktoze, ki je odličen vir energije. Med žvečenjem koščkov jabolka se poveča izločanje sline, ki prispeva k učinkovitemu odstranjevanju bakterij, ostanki svežih jabolk se ne prilepijo na zobno površino, posledično so zobje bolj zdravi in manj obarvani.

Jabolka je priporočljivo jesti surova, sveža in neolupljena (seveda je pri tem pomembno, da niso prepojena s pesticidi ali drugimi kemikalijami). Jabolčni olupki imajo izjemno zdravilno moč, sestavine nas lahko zaščitijo pred nastankom nekaterih vrst raka.

Jabolka imajo lepo lastnost, da hitro nadomestijo izgubljeni kalij v telesu. S tem se soočajo predvsem športniki, ki s potenjem izgubljajo ta dragoceni element. Primanjkovanje kalija pomeni manj hrane in moči za živce, da bi jo preko dražljajev predajali mišicam, zato je pri športu zelo dobrodošla pijača prav jabolčni sok. Če ga pomešamo z mineralno vodo, bogato z magnezijem, dobimo pijačo, ki je koristna predvsem za tekače.

Antioksidanti in vlaknine v jabolku pozitivno delujejo na srce in ožilje, pospešujejo in uravnavajo prebavno pot hrane (celuloza v jabolku krepi črevesne stene), ščitijo žile, zmanjšujejo raven slabega holesterola in zmanjšujejo tveganje za možgansko kap. Zmanjšujejo pa tudi tveganje za razvoj sladkorne bolezni, saj prav vlaknine uravnavajo nihanje krvnega sladkorja.

V mnogih zdravih učinkih gre jabolko z roko v roki s svojim najboljšim prijateljem med začimbami: cimetom.
 

Dišeči cimet

Cimet poznamo predvsem kot začimbo, po kateri diši predvsem pozimi, ko začnemo s peko sladic, kuhanjem kompotov in pripravo drugih sladkih dobrot, pri katerih cimet že pregovorno ne sme manjkati. Predvsem z jabolkom se rada družita – ljudje smo, kot kaže, že intuitivno ugotovili, da sodelujeta na poti do zdravja.

Če pomešamo skupaj naribano jabolko in cimet ter to kašo počasi žvečimo, naša slina in cimet sestavita snov, ki krepi in ogreva telo, preprečuje in lajša prehladna obolenja, uravnava visok krvni tlak, preprečuje in zdravi gripo, vročino, akutne infekcije vnetje mandljev, pomaga pri driski, vetrovih, nožničnemu vnetju, glivičnih okužbah in še in še. V Indiji so cimetove zdravilne lastnosti odkrili in uporabljali že pred več tisoč leti, njegova uporaba pa se je ohranila vse do danes in se razširila po vsej zemeljski obli.

Cimetova najvažnejša zdravilna učinkovina je cinamaldehid. Zanj je klinično potrjeno, da uničuje bakterije, viruse, zavira rast kvasovk in odpravlja zajedavce. Pomešan z medom blagodejno deluje pri artritisu, kronični utrujenosti, prehladu, gripi, ob oslabljenem imunskemu sistemu, proti slabemu zadahu, ... Cimet je antioksidant, ki ščiti telo pred škodljivimi prostimi radikali in prezgodnjim staranjem. Nekatere raziskave so pokazale, da znižuje krvni tlak in pomaga pri razkroju maščob v prebavnem sistemu ter znižanju holesterola v krvi. Mnoge raziskave pa so celo potrdile dognanja, da cimet blaži znake sladkorne bolezni tipa 2, saj pomaga pri presnovi sladkorjev v krvi.

Jabolko in cimet sodelujeta tudi v kulinariki tesno drug ob drugem. Še posebej sta odlična pozimi – jabolko je namreč sadež, ki (če je pravilno hranjen) razvije svoj poln okus prav v zimskih mesecih, cimet pa sodi med začimbe, ki grejejo.

Ker jabolko in cimet vplivata tudi na boljše razpoloženje, preprečujeta utrujenost in izgubo koncentracije, sta čudovita spremljevalca za malico tudi v delovnem času.


Recept

Ponujamo vam enostaven predlog za okusno in nasitno svežo malico, ki si jo lahko pripravite sproti, med delom. Potrebujete sestavine, manjšo skledo in nož.

Izberemo dve srednje veliki sočni, zdravi neškropljeni jabolki. Najboljši okus je po našem mnenju z jabolki sorte topaz, ki so ravno prav sladka in sočna. Neolupljeni jabolki narežemo na krhlje in odstranimo peške, narežemo na poljubno velike koščke in jih stresemo v manjšo skledo. Dodamo dve pesti dobro namočenih iz zmletih mandljev ali lešnikov, posujemo z dvema čajnima žličkama cimeta v prahu in malica je pripravljena. Dober tek!

 

V tej številki preberite še:

Zdravje meseca: ZDRAVJE IN BOLEZEN

Zdrava pisarna: BOLJ ZDRAVI Z RAČUNALNIKOM 2. DEL

Razgibajmo se!: TEČEMO TUDI POZIMI

Sprostitev: PREBUDIMO STOPALA

Razstrupimo se!: SAVNA

 


 

Zdrave novice za vas pripravlja

 


Projekt Celosten pristop k sistematični promociji in izboljšanju zdravstvene ozaveščenosti zaposlenih (zavarovanih oseb) v računovodskih servisih in zmanjšanju absentizma v dejavnosti je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja v letu 2013 in 2014 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


Avtor: Zbornica računovodskih servisov