Repa (na več kot en način)
Repa je čudovita korenovka, ki jo lahko pripravimo na mnoge različne načine. Uživamo jo skozi vse leto: surovo, kislo, kuhano ali pečeno. Poznamo različne vrste repe in prav vse so blagodejne za naše zdravje, saj pomlajujejo, obenem pa preprečujejo in zavirajo različne bolezni. Še posebej to velja za repično zelenje, ki z vitamini, minerali in antioksidanti kar za nekajkrat prekaša sam koren. Med predlaganimi okusnimi recepti lahko izberete svojega najljubšega!
Izreden pomočnik telesu
Poznamo majhne in velike, okrogle in podolgovate, debele in drobne repice. Lahko so bele, škrlatne ali zelenkaste, a vselej z belim vlaknastim mesom, ki ima ostro sladkast okus. Repa šteje malo kalorij, naše telo pa jo učinkovito uporabi za
- obnovo celic, s čemer zavira procese staranja in preprečuje različne sodobne(tudi rakave) bolezni
- čiščenje sečnih poti,
- razmaščevanje in čiščenje krvi,
- urejanje prebave in poživljanje presnove.
Koren repe vsebuje veliko vlaknin, ogljikove hidrate, beljakovine, maščobe. Bogat je z vitaminom C, vitamini B-kompleksa, folno kislino, vitaminom K in minerali, kot so kalcij, baker, železo, magnezij, mangan. Vendar pa je zelenje repe nekajkrat bogatejše z vitamini, minerali in antioksidanti. Poleg že naštetih v zelenju najdemo tudi vitamin A, karotenoid, ksantin in lutein.
Izbira in shranjevanje
Repo lahko uživamo vse leto, sveža pa je na voljo od oktobra do marca. Še posebej okusne so mlade, majhne, čvrste repice, ki so sladkega okusa. Starejši, prezreli plodovi so bolj vlaknati , lahko celo lesnati.
Zelenje je potrebno odstraniti, saj srka hranila iz korena. Koren brez zelenja lahko shranimo za nekaj tednov v relativno vlažen prostor z nizkimi temperaturami. Nasprotno od korena, zelenje svoje visoke hranilne vrednosti izgublja hitro, zato ga je potrebno uporabiti čimprej.
Korene repe lahko s siljenjem v mivki spodbudimo , da poženejo mlade poganjke zelenja, ki, so izjemno bogati s kacijem in jih lahko dodamo različnim solatam.
Okusni recepti
Repo lahko uživamo svežo, kuhano, pečeno, največkrat pa jo kisamo in jo pripravimo v joti ali na primer kot prekmursko »bujto repo«. Iz korenov lahko pripravimo okusne polnjene repice, kremasto juho, enolončnice, pire, solato. Če koren narežemo na tanke kolobarje in posušimov pečici ali sušilniku, dobimo čips poudarjenega ostro sladkega okusa.Tudi zelenje lahko pripravimo na različne načine. Jemo lahko surovega v solati, lahko ga soparimo ali na hitro prepražimo za prilogo, pripravimo zelenjavno juho ali zeleni pire.
Možnosti je res veliko, priprava pa ne vzame veliko časa. Predstavljamo vam nekaj okusnih receptov, ki so lahko predlog tudi za malico na delovnem mestu.
Sveža repica v solati
Potrebujemo (količine so okvirne – za eno porcijo solate):
- 2-3 manjše repice (ali 1 srednje velik koren repe):
- sok 1 limone
- olivno olje (ali bučno olje)
- sol
- strt svež poper (ali druge začimbe po okusu)
- peteršilj
Repico narežemo na kolobarje ali naribamo. Mladih repic ni potrebno lupiti, starejše pa imajo lahko nekoliko tršo lupino. Naribano repico začinimo s soljo, olivnim oljem in limoninim sokom . Dobro premešamo, potresemo s poprom in peteršiljem in si postrežemo s svežo in hranljivo solato.
Ljubitelji raznolikih solat lahko takšni solati dodajo enkrat naribano ali narezano korenje, drugič zelje,naslednjič pastinak ali peso. Lahko pa tudi vse skupaj zmešajo v pisano solato.
Repa, olive in paradižnik – slastna predjed
Potrebujemo (količine so okvirne - kot predjed za 4-6 oseb):
- 8-10 manjših repic (ali 5-6 srednje velikih korenov repe)
- 15-20 češnjevih paradižnikov
- 15-20 črnih ali zelenih vloženih (ali sušenih) oliv
Mladih repic ni potrebno lupiti. Narežemo jih na kocke ali na več delov. Tudi češnjeve paradižnike razpolovimo ali narežemo na 4 dele (odvisno od velikosti). Narezano repico, paradižnik in olive dobro premešamo in jed je pripravljena. Po želji lahko dodamo ščep soli, brizg olivnega olja in limoninega soka.
Repično zelenje s česnom in čilijem
Potrebujemo (količine so okvirne – kot priloga za 4 osebe):
- 500 gr repičnega zelenja
- 3 stroke česna
- 1-3 posušenih malih čilijev (ali 1 svež rdeči čili).
- 1-2 žlici olivnega olja
Očistimo zelenje in odrežemo morebitne trše dele. Zelenje sicer lahko v slani vodi blanširamo pol minute (ali največ 2 minuti, odvisno od trdote uporabljenega zelenja), a ni nujno. Če se odločimo za blanširanje, zelenje takoj, ko ga odcedimo, prelijemo z mrzlo vodo, da se ohladi, potem pa z rokami dobro iztisnemo čim več vode. Segrejemo večjo ponev, dodamo olje, česen in čili in mešamo, dokler česen ne zadiši. Dodamo zelenje in vse skupaj dobro premešamo ter pražimo še približno 3-5 minut (oz. nekoliko dlje, če smo zelenje pustili sveže, neblanširano).Tako pripravljeno zelenje postrežemo kot prilogo - vroče, toplo ali na sobni temperaturi.
Bujta repa s fižolom in s proseno kašo
Potrebujemo (za 4 – 6 porcij):
- 1 kg kisle repe
- 3 stroke česna
- 3 - 4 lovorjeve liste
- 1/2 čebule
- 1,5 dl prosene kaše (uporabimo lahko tudi ajdovo kašo)
- 1,5 dl kuhanega fižola
- nekaj žlic riževe moke
- olivno olje
- majaron
- muškatni orešček
- sol
- 1-3 čilije
Kislo repo nekoliko speremo s hladno vodo. Na olju na hitro prepražimo dobro sesekljan česen, - ko zadiši, dodamo kislo repo, lovorjeve liste in čilije ter zalijemo z vodo Po približno 10 minutah kuhanja dodamo proseno kašo, ki jo pred tem dobro speremo. V hladni vodi razžvrkljamo riževo moko in jo zlijemo v repo. Čebulo sesekljamo in jo na hitro prepražimo na olju, da zlato porjavi. Proti koncu dodamo še fižol (ni potrebno, da se znova kuha, dovolj je, da se s kuhanjem le pogreje), začimbe in kuhamo, dokler prosena kaša ni popolnoma kuhana. Postrežemo kot enolončnico, ki jo na krožniku posujemo s prepraženo čebulo.
V tej številki preberite še:
Zdrave novice za vas pripravlja
Projekt Celosten pristop k sistematični promociji in izboljšanju zdravstvene ozaveščenosti zaposlenih (zavarovanih oseb) v računovodskih servisih in zmanjšanju absentizma v dejavnosti je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja v letu 2013 in 2014 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
Avtor: Zbornica računovodskih servisov