Od solate do sveže regratove kave
Regrat prenovi in poživi telo po dolgi in utrujajoči zimi - to so vedele že naše babice. Regrat je staro »ljudsko zdravilo«, ki ima številne blagodejne učinke na zdravje našega organizma. Uporabna je celotna rastlina - listi, cvetovi in korenine. Je odličen razstrupljevalec, saj spodbuja delovanje jeter in pospešuje odvajanje vode in blata. Deluje protivnetno, je antirevmatik in znižuje sladkor v krvi. Je bogat vir vitaminov in mineralov. Odličen pa ni le v solati, privoščimo si ga lahko na različne načine.
Gremo na regrat!
Regrat je bogat vir vitaminov A, B in C in rudnin, predvsem kalija. Korenina vsebuje tudi fruktozo in inzulin. Vsebuje ogromno karotenoidov, ki so močni in učinkoviti antioksidanti, spodbujajo naš imunski sistem in obenem zavirajo tvorbo in rast nekaterih tumorjev ter ohranjajo vid. Regrat deluje protivnetno, je antirevmatik in znižuje sladkor v krvi.
Spodbuja tvorbo žolča in s tem delovanje ter čiščenje jeter, pospešuje odvajanje vode in blata, preprečuje nastanek žolčnih in ledvičnih kamnov. Priporočljiv je za razstrupljanje telesa. V času sadno-zelenjavnega posta si ga lahko privoščimo tudi v zelenem smutiju.
Regrat je divja zelenjava, ki jo nabiramo na domačem vrtu, bližnjem travniku, v krtinah, ob poteh in gozdnih robovih. Njegove mlade liste in cvetne popke nabiramo lahko že od sredine marca do sredine aprila, ko prične cveteti. V času cvetenja nabiramo le cvetne koške, saj so stari listi bolj trdi in grenki, korenine pa nabiramo v času pred cvetenjem ali pa jeseni. Pazimo pa, da regrat nabiramo na površinah, ki so oddaljene od prometnih cest in ne na travnikih, ki jih pomladi obilno zalijejo z gnojnico ali jih s svojimi iztrebki onesnažijo kužki.
Regrat na različne načine
Uporabna je cela rastline. Mlade liste je najbolje pripraviti v solati in tako ohraniti hranila, ki jih vsebuje. Med dodatki za solato lahko izberemo topel ali hladen krompir, kuhan fižol, čičeriko, bučne golice ali avokado. Starejši listi so nekoliko bolj trdi in grenki, zato so odlični za pripravo juh, omak, pesta ali zelenih smutijev.
Tudi mlade regratove cvetne popke lahko pripravimo v solati ali pa jih vlagamo v kis. Lahko jih tudi skuhamo in zabelimo z oljčnim oljem.
Iz korenine pripravimo regratov čaj ali regratovo kavo. Za kavo korenine na zmernem ognju med neprestanim mešanjem spražimo do temno rjave ali črne barve. Nato jih zmeljemo ali obdelamo v tolkaču. Po okusu na skodelico odmerimo zvrhano žličko ali dve regratove kave, ki jo stresemo v vrelo vodo in jo nato še dvakrat na kratko pristavimo na ogenj. Dobro precedimo in uživamo v prijetnem vonju in okusu sveže regratove kave.
Recept: Testenine z regratovim pestom
Sestavine (okvirno za 4 osebe)
400 g testenin
PESTO
40 g pinjol
170 g svežega regrata
3 stroki česna
8 žlic olivnega olja
80 g naribanega parmezana
2 ščepca soli
1 ščepec popra
V ponvi brez maščobe na hitro in enakomerno prepražimo pinjole, da se rahlo obarvajo. Po želji lahko pinjole nadomestimo z mandlji ali drugimi oreščki. Popražene ohladimo. Regrat temeljito očistimo in operemo pod tekočo vodo. Nato ga dobro osušimo in na grobo nasekljamo. Česnove stroke olupimo in narežemo na četrtine.
V sekljalnik dodamo približno polovico regrata in olivnega olja in sekljamo približno 2 minuti. Nato dodamo še preostalo polovico regrata, olivno olje, pražene pinjole, nariban parmezan in česen ter vse skupaj sekljamo, da nastane gladka kremasta zmes. Po okusu dodatno začinimo s soljo in poprom.
Testenine skuhamo posebej, jih precedimo, prelijemo s pripravljenim regratovim pestom in vse skupaj dobro premešamo. Dober tek!
V tej številki preberite še:
Zdrave novice za vas pripravlja
Projekt Celosten pristop k sistematični promociji in izboljšanju zdravstvene ozaveščenosti zaposlenih (zavarovanih oseb) v računovodskih servisih in zmanjšanju absentizma v dejavnosti je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja v letu 2013 in 2014 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
Avtor: Zbornica računovodkih servisov